Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия е Джон Суини, който се очаква да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без съпротива, след като единственият му потенциален съперник оттегли номинацията си в последния момент.

В неделя ветеранът националист Греъм Маккормик, който открито критикува шотландското правителство, обяви, че си е осигурил номинация. По-късно обаче съобщи, че е решил да не продължава и вместо това ще подкрепи Суини.

Проведен бил "дълъг и ползотворен разговор" между Суини и Маккормик, по време на който двамата се съгласили с "предизвикателствата, пред които са изправени Шотландската национална партия, правителството и хората". Това означава, че Джон Суини трябва да бъде избран за лидер на партията и респективно първи министър, тъй като срокът за номинации изтича по обед в понеделник, а е почти 100 процента сигурно, че друг кандидат няма.

60-годишният Джон Суини вече е бил лидер на шотландските националисти между 2000 и 2004 година. В неделя той предположи, че възстановяването на Шотландската национална партия може да се забави, ако друг кандидат влезе в лидерската надпревара, въпреки че каза, че ще се ангажира с вътрешнопартийната демокрация.

Хамза Юсаф подаде оставка след 13 месеца на поста

До кризата се стигна след като се провали споразумението между Шотландската национална партия и Зелените за подялбата на властта.  Решението на Хамза да прекрати споразумението разгневи Зелените и се появи въпросът дали той ще има достатъчно подкрепа, за да ръководи правителство на малцинството.

Хамза Юсаф подаде оставка само 13 месеца след като спечели надпреварата за наследник на Никола Стърджън. Така той стана първият лидер от етническо малцинство на децентрализирано правителство в Обединеното кралство и първият мюсюлманин, оглавил голяма партия в Обединеното кралство. Роден е в семейство на пакистански имигранти в Глазгоу.