НАТО очевидно все пак е напът да изпрати войски в Украйна, съобщава днес „Ню Йорк Таймс“. Натовските части ще обучават украински войници. Според американския вестник тази стъпка ще въвлече САЩ и Европа по-дълбоко в конфликта.

Украинската армия започва да изпитва недостиг на войници и изглежда, че краят на войната не се вижда. Русия завладява територии. Въпросът е колко дълго Украйна ще може да удържи срещу страна, която има около 3,5 пъти повече жители.

Поради това се твърди, че украински официални лица са поискали от Съединените щати и членовете на НАТО да пратят 150 000 военни по-близо до фронтовата линия, за да бъдат по-бързо готови за действие - някои украински войници сега ще бъдат обучавани в Германия.

Преди това Белият дом многократно подчерта, че няма да разполага американски войски, включително инструктори, на украинска територия. Позиция, която правителствен служител повтори в четвъртък. Защото в този случай Америка може да бъде въвлечена по-дълбоко във войната, пише вестникът.

Америка е против разполагането на войски: Но за колко време още?

Американското правителство призова съюзниците си от НАТО да не изпращат свои войски. Като част от НАТО Съединените щати ще бъдат задължени съгласно договора за Алианса да помагат със защитата срещу всяко нападение срещу инструкторите.

Досега САЩ не са се съгласили да го направят, пише вестникът. Генерал Чарлз К. Браун младши, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заяви в четвъртък, че разполагането на инструктори на НАТО изглежда неизбежно.

"С течение на времето ще стигнем дотам", каза той.

Идеята за изпращане на войски в Украйна се обсъжда от известно време. В Европа особено френският президент Еманюел Макрон се изказа в полза на по-пряко европейско участие във войната в Украйна. Тази седмица естонското правителство също не изключи възможността за изпращане на войски в западната част на Украйна.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис подкрепи позицията на Еманюел Макрон в интервю за „Гардиън“ миналата седмица.

"Нашите войски вече са преминали обучение преди войната в Украйна", каза той и добави: "Следователно би било напълно възможно да се върнем към тази традиция."

Американските сили вече са обучавали украински войски в Полша, Германия и Съединените щати. Съединените щати поддържаха програма за обучение на НАТО в Яворов в Западна Украйна, но американските войски бяха изтеглени оттам в началото на войната.

"Американски официални лица сега признават, че сегашното обучение на украинските сили е неадекватно и че те се нуждаят от по-добро и по-бързо обучение, за да се противопоставят на очакваната руска офанзива това лято", пише „Ню Йорк Таймс“.

Обученията в чужбина невинаги са били успешни, пише още вестникът, като дава за пример обучението на германска земя по маневрена война, разминиране и други военни задачи. Въпреки това се казва, че такова цялостно обучение е било доста трудно за период от дванадесет седмици.

Украинските войски ще се обучават в Германия

Големи групи от новобранци от Украйна вече могат да бъдат изпратени в Германия и Полша с цел обучение, пише „Ню Йорк Таймс“, като се позовава на анонимни служители. Според доклада войниците ще бъдат изпратени в тренировъчните центрове на американската армия в Графенвьор (Бавария). Там те ще бъдат обучавани на "комбинирана война с оръжие".

След това войниците ще бъдат изпратени на почти 1600 км до Лвов и след това до Киев, за да достигнат до фронтовата линия. Според съобщенията Германия, Обединеното кралство и Франция в момента работят по намирането на отбранителни компании в Украйна, които да помогнат за изграждането и ремонта на оръжейни системи по-близо до зоната на бойните действия.