Франция ще изпрати посланика си в Москва на утрешната церемония по встъпване в длъжност на руския президент Владимир Путин, съобщи френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс. 

Агенцията изтъква, че решението на Париж може да доведе до разцепление в западния лагер, след като някои държави, включително Германия, Полша, Естония, Латвия и Литва, подчертаха, че няма да легитимират безпрецедентния пети мандат на руския държавен глава и така потенциално да подкопаят усилията на Украйна във войната ѝ с Русия. 

Путин затвърди едноличния си контрол върху властта в Русия след безапелационна победа на изборите през март, като вотът бе произведен едва няколко седмици след като най-изтъкнатият му опонент Алексей Навални почина в затвор при мистериозни обстоятелства. Западните правителства осъдиха преизбирането като нечестно и недемократично.

Париж също изразява съмнения относно легитимността на Путин и френския дипломатически източни пояснява пред Ройтерс, че страната осъжда репресиите, на които са били подложени свободомислещите руснаци при провеждането на изборите, особено в окупираните от агресора украински територии. Въпреки това, без да дава обяснения за решението, запознатото лице е уверило, че френският посланик в Москва ще присъства на церемонията. Френско-руските отношения се влошиха през последните месеци, след като Париж засили подкрепата си за Украйна. Президентът Еманюел Макрон многократно отказа да отхвърли възможността при определени обстоятелства да бъдат изпратени войници в Украйна.

САЩ все още не са коментирали дали техен представител ще присъства на церемонията, но двама европейски дипломати заявили пред Ройтерс, че не очакват това да се случи.

Говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Петер Стано обяви, че се обсъжда как блокът да отговори на поканата на Москва. Той уточни, че върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е против участието на ЕС в церемонията.

Българското външно министерство все още не е изразило позиция по въпроса дали страната ще бойкотира инаугурацията на Путин.