Германската служба за вътрешно разузнаване е поставила под наблюдение бранденбургския клон на партията "Алтернатива за Германия", съобщи федералното министерство на вътрешните работи, цитирано от ДПА.

Според ведомството решението е било взето след задълбочено обмисляне. Партията в провинция Бранденбург предизвика разделение и в самите си редове, след като с гласуване остави на поста регионалния шеф Андреас Калбиц. Каблиц бе изключен от партията от централното ръководство, но не се подчини на това решение. Причината за отстраняването му бе някогашното му членство в забранената десноекстремистка група "Верни на родината германски младежи". Той оглавяваваше и групата "Крило" на „Алтернатива за Германия“, която по-рано тази година бе официално разформирована по настояване на централното ръководство.

Въпреки че тази група вече не съществува онлайн, Службата за защита на конституцията няма убедителни доказателство, че тя е разтурена.

Решението на контраразузнаването се смята за сериозен сигнал към бъдещето на крайнодяснат апартия. Той означава и че в бъдеще полицаи и прокурори, които се ангажират политически с „Алтернатива за Германия“, могат да имат сериозни проблеми и дори уволнявани дисциплинарно поради контакти с крайнодесни, преценени като опасни за държавността.