Нов законодателен регламент на условията за финансова компенсация на медицински специалисти и лечебни заведения в условията на извънредна епидемична обстановка ще трябва да представи в срок от 3 месеца здравният министър Кирил Ананиев. Това задължение му вмени Народното събрание, след като от БСП поискаха разисквания по темата и нови правила. ГЕРБ прие част от предложенията на левицата, а гласуването даже приключи с аплодисменти. 

В срок от 6 месеца пък Ананиев ще трябва да извърши преглед на дейността на инфекциозните отделения у нас и да изготви план как да увеличи ефективността им. Идеите на здравния министър и резултатът от анализа на дейността ще трябва да постъпят в ресорната парламентарна комисия. 

Темата е актуална и заради въвеждането за първи път на извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на COVID-19 и заради сигнали, че част от медицинските специалисти "на първа линия" в коронакризата не са получили обещаните от правителството компенсации за извънредния си труд.

Днес от думите на министъра стана ясно, че специалистите от РЗИ, които не са получили допълнителни възнаграждения, ще ги вземат през юли - причината е, че сумите се натрупват, но се изплащат на 3 месеца - накуп, защото хората в здравните инспекции са държавни служители.

"Приемам тази отговорност и ще изпълня това решение. След трудностите, които имахме в първите седмици, намерихме необходимите действия и стъпки, които трябва да предприемем. Знаете какви мерки взехме по отношение на предпазните средства, за доставянето на апаратура и т. н.", каза здравният министър, след като решението бе гласувано, а преди това изслуша критиките към здравната система и организацията на работа по време на извънредното положение и след това.

Ананиев успя да се похвали и с това, че в новия програмен период на европейския бюджет България ще получи значително повече средства за целия период - 9,4 млрд.евро по съответната здравна програма. 

А в критиките от трибуната, предхождащи гласуването, нямаше нищо ново - стресиране на населението с начина на поднасяне на информация за хода на пандемията у нас, неправилно разпределение на лекарите и натоварване на болниците, липса на предпазни средства за всички лекари, проблеми изобщо с финансирането на медицинската помощ и с достъпа до такава. 

Хасан Адемов от ДПС припомни, че здравните системи и в Европа, и в света са били сварени неподготвени за мащаба на пандемията. В крайна сметка българската система се е мобилизирала и се е справила, но трябва отчет на начина, по който се финансираха дейностите през последните месеци.