Охранителят на канадския парламент - офицерът от полицията в Отава Ален Жерве, получи за награда безплатна бира до края на живота си. Напомняме, че Жерве застана на пътя на куршумите на ислямския екстремист, който нападна парламента на 22 октомври.

Депутатът, предложил необичайната награда, е Глен Тибо от Нова демократическа партия. "С тялото си той (Жерве) прикриваше вратата на стаята, в която заседаваха членове на парламента. Именно в тази врата се заби куршум до главата на смелия човек, който бе готов да даде живота си за нас", заяви Тибо по време на заседание на партията си.

"Сега ние трябва да му се отблагодарим. Например да направим така, че до края на живота си Жерве никога да не плаща бирата си в който и да е бар в страната", заяви парламентаристът под аплодисментите на съпартийците си. Все още не е ясно по каква парламентарна процедура може да бъде реализирана тази инициатива.

Канадска пивоварна Molson Coors обаче веднага реагира и храбрият полицай вече получи бирена награда. "Когато научихме за тази инициатива на парламентаристите, решихме да се погрижим за офицер Жерве. Той винаги ще има добър запас от нашата бира", съобщи представител на компанията. Охранителят вече е получил няколко десетки стека.

Стрелбата в канадската столица започна на 22 октомври сутринта пред военен мемориал, като бе убит единият от гвардейците от караула. Стрелецът - 32-годишният канадски гражданин Мишел Зихаф-Бибо, след това проникна в сградата на парламента и откри стрелба и там. При завързалата се престрелка с охраната той бе убит от началника на службата за сигурност на парламента.