Закуски със съмнителен вид и състав, направени с некачествени продукти, се раздават в училищата в страната. Възмутени родители са изпратили снимки до Нова ТВ на безплатните сандвичи, които са получили децата им. Две филии хляб, които са отчасти намазани с маргарин, а отгоре има миниатюрно парченце кашкаваш или колбас - с това се хранят подрастващите от І до ІV клас.

Сандвич от пловдивското училище „Братя Миладинови”. Снимка Марче Данаилова, Фейсбук

Безплатните сандвичи освен, че имат неприятен вид и са приготвени с нискокачествени продукти, нямат етикет, срок на годност и не са запечатани по законовите изисквания. Сигналите за лошите закуски са подадени от родители от София, Пловдив и Враца, но положението е подобно в училища от цялата страна. Те споделят, че в повечето случаи децата хвърлят сандвичите в кофата за боклук, защото не стават за ядене.  

Сигнал от Цветелина Петрова, майка на ученик от училище "Св. Софроний Врачански" - Враца,
показва, че децата са хранени със закуски, подобни на остатъци. На снимката се вижда, че
върху голата филия хляб има малко настърган кашкавал.  
Снимка стопкадър Нова ТВ

В интернет форумите майки и бащи споделят, че т.нар. "безплатна закуска" е оскъдна и много често включва храни, които не са полезни за децата. Вместо сандвич, чаша топло мляко или чай, и някакъв плод, учениците получават вафли, меденки, солети или кроасани. В някои от школата храната се раздава през ден, а не ежедневно. Остава отворен въпросът кой и дали следи за качеството на закуската, как са изразходвани парите за нея, и ще получат ли децата пълноценна храна.

Това е закуската на ученик от 16 ОУ "Райко Жинзифов" в София - филия хляб и малки парчета 
от не особено качествен салам. 
Снимка стопкадър Нова ТВ

 

Безплатна закуска за ученици от  І до ІV клас се осигурява от 2006 година по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По програмата се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Храна, която се раздвава в училище, е предвидена като допълнителен стимул по отношение на децата в риск от отпадане. Експерти обаче смятат, че стратегията е неефективна. От 2006 година насам се наблюдава слаб успех в райони с висока безработица и предимно ромско население, но броят на отпадналите ученици през годините се е увеличил.