Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е поискал здравните власти да забавят тестването за новия коронавирус, наричайки го "нож с две остриета", предаде Ройтерс, цитиран от БТА. 

Тръмп каза, че в САЩ са били изследвани досега 25 милиона души - много повече, отколкото в други страни.

"Когато изследваш в такъв мащаб, ще откриеш повече хора, повече случаи. Затова казах на хората ми: "Забавете тестването, моля", заяви президентът на предизборен митинг в Тълса, Оклахома.

Много от неговите привърженици в залата не носеха маски. Представител на Белия дом каза, че президентът се е пошегувал с този призив.

Президентът заяви, че е спасил стотици хиляди животи, като е затворил границите на САЩ за пътуващи от Китай и Европа. Но се оплака, че медиите, разпространяващи "фалшиви новини", не са отчели тези негови заслуги и не оценяват "феноменалната работа", която е свършил в борбата с пандемията.

Ройтерс отбелязва, че начинът, по който Тръмп е реагирал на заразата, е довел до спад в популярността му. Американският президент отначало пренебрегна заплахата от коронавируса и влезе в конфликт с губернатори, които опитаха да наложат мерки, за да забавят разпространението му. 

През последните седмици Тръмп изостава по рейтинг с 13 процентни пункта от съперника си Джо Байдън.
САЩ са най-тежко засегнатата страна в света от коронавируса със 119 654 смъртни случая от общо 2 251 205 заразени, отбеляза Франс прес, като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс".

Реч в Тълса без да спомене Джордж Флойд 

Иначе - в речта си пред публиката в Тълса, Тръмп говори повече от час и половина, в които нито веднъж не спомена убийстовто на Джордж Флойд, който бе убит от полицай в Минеаполис на 25 май. 

Без да подхване темата за смъртта на Флойд или за расизма, Тръмп се фокусира върху безредиците и демонстрациите, последвали убийството на Флойд.

"Ако демократите дойдат на власт, размирниците ще командват и никой няма да бъде в безопасност", каза Тръмп.

"Те искат да разрушат нашето наследство и да наложат своя нов потиснически режим. Те искат да намалят финансирането и да разпуснат нашите полицейски управления", каза Тръмп, имайки предвид протестиращите.

Тръмп се надяваше да използва тази проява, за да даде тласък на кампанията си, след като бе критикуван за начина, по който се справя със ситуацията с коронавируса и за реакцията му след смъртта на Флойд. По-слабата от очакваното посещаемост на митинга лиши поне засега Тръмп от възможността да изтъкне, че кандидатурата му предизвиква ентусиазъм, отбеляза Ройтерс.

За сметка на това обаче, президентът говори дълго за "радикалната левица" и за нейното желание да унищожава. 

"Откачената крайнолява паплач опитва да унищожи нашата история, да оскверни паметниците ни - нашите хубави паметници - да събори нашите статуи, да накаже, да зачеркне и да преследва всеки, който не изпълни техните искания за абсолютен и тотален контрол. Ние няма да се подчиним", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Преди два дни леви радикали в Портланд, Орегон, събориха статуята на Джордж Вашингтон, загърнаха я с американското знаме и подпалиха американския флаг", каза Тръмп под бурните възгласи на възмущение от свои привърженици. Президентът призова да се приеме закон, съгласно който всеки, който оскверни националния флаг, да бъде осъден на една година затвор.

"В Америка на Джо Байдън грабителите и чужденците без законен статут имат повече права от американците, които спазват закона", каза президентът. Тръмп нарече своя съперник на президентските избори на 3 ноември "марионетка" на "радикалната левица", предаде Франс прес.

Редица статуи бяха разрушени в много американски градове по време на протести, последвали убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис, включително на исторически личности като Христофор Колумб, Джордж Вашингтон и Юлисис Грант.

"Байдън си стои в мазето и думичка не казва за това жестоко нападение срещу нашата нация и срещу ценностите на нашата нация. Джо Байдън се е предал на своята партия и на левичарската паплач", каза Тръмп.

"Изборът през 2020 г. е много прост. Искате ли да склоните глава пред левичарската паплач или искате да вдигнете гордо глава като истински американци", заяви президентът.