Служебната министърка на просветата Румяна Коларова издаде заповед за дисциплинарно наказание на директорката на IV Помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София. Венета Бочева ал Шериф получава предупреждение за уволнение. Това е училището, което беше проверявано, след като родителите на 13-годишната Анна-Мария алармираха, че имат съмнения, че дъщеря им е била насилвана от служител в учебното заведение. Детето е аутист.

"При проверката са установени нарушения в административно-управелнаската дейност на директорката", съобщиха от просветното министерство. Комисията е разгледала дадените от директора писмени обяснения по констатираните нарушения, а също така се е запознала и с писмо, подписано от бивши преподаватели от училището, според които то е обект на целенасочени нападки и натиск от външни фактори, уточняват оттам.

Предложеното от комисията наказание е на основание констатирани пропуски и неизпълнение на възложената работа, неизпълнение на законните нареждания на работодателя, неизпълнение на други трудови задължения, предвидени в закони и други нормативни актове.

Решението за наказание е връчено от РИО-София на директора на ІV помощно училище. То може да бъде обжалвано в двумесечен срок по съдебен ред.