И след срещата при президента Росен Плевнелиев от АБВ повториха доста разтегаемата си позиция, че ще подкрепят правителство на ГЕРБ, ако програмата му отговаря в достатъчно голяма степен на техните приоритети. С формацията на Георги Първанов стартираха консултациите при държавния глава за формиране на кабинет. От АБВ на "Дондуков" 2 пристигнаха Ивайло Калфин, Росица Янакиева и Румен Петков. След продължилата близо два часа среща от партията отрекоха да са обсъждали участие в евентуален кабинет с министри.

В АБВ са склонни да подкрепят правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), ако се разберат по важни за формацията теми. Това коментира по-рано в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин. Вчера стана ясно, че ще се върви към двупартийно управление и по-широка парламентарна подкрепа за обща програма, под която да се подпишат и Патриотичният фронт (ПФ) и АБВ.
"Не сме за дясноцентристко правителство, бихме подкрепили такова по определени теми, по които имаме общи виждания", допълни Калфин. Попитан дали АБВ ще се подпише под обща програма с ГЕРБ, РБ и ПФ той каза, че трябва да се види каква е идеята и ако в програмата влязат конкретни елементи, които са важни и за АБВ, биха се ангажирали в името на реализацията на тези важни теми.
Все още обаче от АБВ не са получили предложение, а за развитието на преговорите се информирали от медиите. Калфин отрече подкрепата да е свързана с министерски пост. Той напомни, че с ГЕРБ поне на декларативно ниво, са намерили сходство по изборното законодателство, съдебната реформа, промени в социалната система, отпушване на еврофондовете и началото на новия програмен период. Големите различия са в данъчната система, някои елементи от социалната политика, пенсионната реформа.