ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

ГЕРБ ще предложи на Реформаторския блок министерските постове в евентуално бъдещо коалиционно правителство да са разпределени пропорционално, а не по формулата "50 на 50". Разпределението ще следва броя на спечелените гласове и съответно мандати в парламента, научи Клуб Z.

Пропорционално разпределение на позициите в кабинета е било обсъждано още на първия етап на преговорите,  потвърди днес и Румяна Бъчварова, една от преговарящите в ГЕРБ. Нито тя обаче, нито Томислав Дончев (ГЕРБ) пожелаха да кажат какъв принцип на разпределение обмислят в партията. 

Стана ясно само, че имат идея, но няма да я споделят преди да чуят предложение и от страна на Блока. Както и че постовете ще се редят само между ГЕРБ и РБ, но такива нямало да се предлагат на подкрепящите програмата на правителството,  без да влизат в коалиция - евентуално Патриотичният фронт и АБВ. 

Източникът ни обаче не отхвърли възможността двете по-малки формации да получат управленски места в средния ешелон на ниво заместник-министри например, но само по предложение на съответния министър, т.е. както е по закон и с носене на политическа отговорност. За всички по-ниски нива назначенията щели да се провеждат конкурси, там където се изисква. За да не бъдат обвинявани коалиционните партньори в чистки и непрозрачност при назначенията. 

Иначе лидерът на ДБГ Меглена Кунева отрече на няколко пъти след днешните консултации на тях да е била обсъждана каквато и да е било структура на бъдещия Министерски съвет.

"Абсурд! Нали не си представяте, че се разпределят министерски постове. Аз съм с програмата си пред вас", заяви Кунева след срещата и показа папката с програмата на Блока, изреждайки по какви точки са говорили с ГЕРБ. 

Все пак на последвалия брифинг на ГЕРБ стана ясно, че от партията на Бойко Борисов все пак са поставили на днешната среща условие на Блока да дадат своите предложения за структура най-късно в понеделник. Лидерът на СДС, част от РБ - Божидар Лукарски коментира малко по-късно, че в Блока все още нямали идея какви предложения ще направят, а самата Кунева отказа коментар с мотива, че днес са се обсъждали само програми и преговорите за деня са приключили. 

Културата Да, моделът #Кой - Не

От отделните изявления на представителите на двете формации стана ясно едно - че реформаторите не са поставяли отново на масата на преговорите посоченият като един от основните им принципи за да влязат в коалиция - демонтиране и заклеймяване на модела #Кой. Когато за пръв път поискаха от ГЕРБ да се "подпише" под такъв ангажимент, хората на Борисов определиха искането им като ултимативно и отказаха да се ангажират с конкретика. 

Днес стана ясно, че в такава не са навлизали и самите реформатори. И двете страни се опитаха да обяснят, че демонтирането на въпросния модел се съдържало в реформите, които готвят и в програмата за управление, която евентуално ще подпишат. Декларацията, в която от РБнастояваха за това, щяла да мине през конкретните мерки, които се предлагат в програмата, бе лаконична Кунева. Този въпрос не е бил обсъждан, комплексът от мерки щял да гарантира демонтирането на модела #Кой, заявиха и от ГЕРБ. 

За сметка на това пък стана ясно, че на днешната среща са били обсъждани конкретни сектори политики като образование, здравеопазване, съдебна реформа, финансова децентрализация за общините и създаването на мегаагенция, обединяваща НАП и митниците. Говорили и за "равен достъп до културните ценности", обяви и зам.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски. 

2x1 срещу финансовите пробойни 

ГЕРБ и РБ обаче са се споразумели по два важни въпроса - за създаването на мегаагенция, обединяваща Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" срещу финансовите "пробойни" и за даване на възможност на общините да вдигнат по собствено осмотрение прекия данък. И двете мерки са записани в предизборната програма на ГЕРБ. 

Двете формации са си стиснали ръцете "принципно". Предстояло да се обсъдят детайлите. От думите на Кунева стана ясно, че сливането на НАП и митниците трябвало да стане плавно, т.е. няма да се случи с началото на мандата на бъдещия кабинет, а в необозримото бъдеще. Дискусия имало и около процента, с който общините могат да увеличат данъка. Според ГЕРБ той трябва да е до 2 на сто, но тепърва ще се доуточнява. 

Мандат даден, мандат взет

Днешните поговори се проведоха на фона на заявката на лидера на ГЕРБ Борисов от сутринта, че ще върне мандата за съставяне на правителство, тъй като нямало напредък след десетките проведени разговори с Блика. Всъщност Борисов се разсърдил на лидера на ДСБ Радан Кънев, който му обещал да върне телефонно обаждане, за да съгласуват позициите си по решението за КТБ, но не го направил. 

След преговорите и двете страни дадоха да се разбере, че изказването на Борисов било плод на емоционалност и на динамичната обстановка. 

"Атмосферата с ГЕРБ днес беше много спокойна. Не усетихме никакво напрежение. Бойко Борисов иска бързи резултати, ние искаме сигурност", коментира Кунева. 

"Да не правим ретроспективен анализ на всички изказвания в този динамичен момент", призова и Дончев.