Следващата седмица се очертава като ключова за бъдещето на "Левски". Говори се, че в близките дни предстои общо събрание на акционерите, на което се очаква Тодор Батков да предостави дял от акциите на клуба на запалянковския тръст "Синя България". Става въпрос за 10 до 15 процента, като преди това част от дълга на клуба към собственика ще бъде капитализиран и капиталът на дружеството ще бъде завишен. 

Двете страни трябва да подпишат договор, по силата на който срещу процента си "Синя България" трябва да осигурява годишно 1 милион лева за бюджета на "сините". Тези средства ще се набират и от договореното между феновете и клуба ООД, чиято основна дейност ще са маркетинг, търговия с фенски артикули, реклама, медии и т.н., и т.н. Запалянковците настояват да се разпусне сегашният управителен съвет и да бъде сформиран нов и работещ със специалисти в горните области.

В последните дни май не остана фенклуб на "Левски" от България и чужбина, който да не призова Батков да си тръгне. За хода с отдаване на акции на "Синя България" се говори от пролетта, но оттогава адвокатът протака. Сега обаче е просто длъжен да предприеме нещо, тъй като напрежението сред левскарите все повече завира и избутва похлупака. Пораженията от ЦСКА и "Монтана" само за няколко дни дойдоха в повече.

"Тръст „Синя България” е силно загрижен от циркулиращите слухове и публикации, свързани със собствеността в клуба. Смятаме, че мажоритарният собственик Тодор Батков има отличен шанс да докаже, че е собственик на офшорната компания „Дигерасо Лимитед”, като прехвърли обещаните 15% на Тръста от нейния нов дял в клуба и по този начин разсее съмненията, че тя е контролирана от други лица", се казва в декларация на тръста, разпространена днес.

Последното е по повод слуховете, че реалният бос на "Левски" е Делян Пеевски, а не Батков.

А пореден пример за пълния хаос на "Герена" е случаят с холандския нападател Гийом Фернандес. Той пристигна в България, за да подпише договор и да подсили анемичното нападение. Мина прегледи и тестове, седна да преговаря и... отказа. Финансовите условия в тотално пробития финансово клуб не го удовлетвориха. Това веднъж вече се случи през лятото, когато Фернандес отхвърли офертата на Георги Иванов-Гонзо по същата причина. За отбелязване е, че "привличането" на Гийом не е ставало със знанието и одобрението на Димитър Димитров-Херо, който трябва да стане треньор от 1 януари 2015 г.

Отделно Херо може да се окаже в доста тежка ситуация в първенството. Евентуална загуба в неделя от „Локомотив” (София) в „Надежда” може да доведе до слизане под чертата на заветното шесто място. С оглед на програмата Георги Иванов си дава прекрасно сметка, че съществува сериозна вероятност да остави отбора на новия треньор във фактическа невъзможност да се докопа до оставане в първата "шестица" за втората фаза. 

Клуб Z научи, че Херо е поставил условие от отбора да бъдат натирени всички чужденци. Друг е въпросът, че никой от тях няма да се съгласи на предсрочно освобождаване, без му се броят заплатите до края на договора. „Левски” вече има такива проблеми в УЕФА, а решенията по тези казуси няма да са в полза на клуба. Публична тайна е, че изгоненият безцеременно преди повече от година Славиша Йоканович върви към успех в своя иск към клуба, който варира около сумата от 2 милиона лева. 

Димитър Димитров забави своето идване именно с цел да поеме съвсем друг отбор с избрани от него играчи. Преди седмица той и помощникът му Петър Колев гледаха шест мача в Холандия и вече са съставили списък от евентуални попълнения. Там попадат и футболисти от първа холандска дивизия, които в момента търкат пейките на своите отбори.

А най-големият проблем пред „Левски” не е дори слабото представяне на отбора. На „Герена” клокочат сериозни финансови гейзери, които е въпрос на време да се превърнат в непреодолими препятствия пред нормалното функциониране в клуба. „Южен поток” е вечната мантра на Тодор Батков, скритите собственици пък се надяват след избистрянето на политическата ситуация отново да се намерят пари за „Левски”.

Всички тези неща обаче остават само в сферата на надеждата. А тя все повече се превръща в химера.