"Каквото и решение да се вземе за КТБ, то ще бъде лошо... Нещата са докарани дотам, че при всички видове изходи от тази ситуация ще има пострадали, и то много."

Това каза шефката на временната бюджетна комисия в 43-тото НС Менда Стоянова в студиото на "Панорама." Според нея ГЕРБ са опитали да дадат малко отсрочка на потенциалните инвеститори, но мнението им наистина се променило днес, след като били запознати с тяхното писмо, донесено от Иван Искров в парламента (и което Бойко Борисов нарече "нагло", б.р.). Те до последния момент са нямали никаква "окончателна оферта" - тя била подадена късно снощи, а другото били само срещи.

Лично Стоянова смятала, че не може да не се ангажира публичен ресурс, но той не може да бъде по-голям от достатъчното, за да се изплатят гарантираните влогове. 

"Несериозно е държавата да извади милиард, два, три и да чака бъдещите активи от "Бромак", който ги е изнесъл", поясни Стоянова офертата.

На въпрос на водещия, ще научим ли истината, тя отговори, че първият въпрос трябва да бъд кой е виновен.

Най-виновни са собствениците и управляващите тази банка. От доклада на одиторите е ясно, че там са изключително груби нарушения, граничещи с престъпления. Главният прокурор се изрази с думата "кражба", заключи икономистката от ГЕРБ.

Тя обаче напомни, че има контролни органи, които получават заплати и трябва да се грижат за това. И изреди - надзора на БНБ, който не е осъществявал никакъв надзор...

"... Къде е ДАНС, къде е финансовото разузнаване, къде бяха КФН?!"

Тя напомни, че в България има сложна система и при всеки превод над 10 000 лв. трябва да обясняваш накъде отива, защо, от кого.

На въпроса на Бойко Василев, гнила ли е била банката или е изгнила, след като са я затворили, тя отговори:

"И двете.... Не може да изгние за 4 месеца! Явно е била гнила дълго време, за да се стигне до това разкапване.

Но и последните месеци на специален надзор дадоха своя принос банката да има такава капиталова дупка", смята Стоянова.

Тя определи 5-те месеца на специален надзор като проиграни и проспани и допусна, че това е нарочно.