Борисов има една философия - "Аз ще взема 110 депутати, пък те ще ме подкрепят когато решат, а аз с ДПС съм се разбрал". Това заяви бившият министър от БСП Румен Овчаров в студиото на Нова телевизия. Според него, ГЕРБ плюс евентуално Реформаторският блок с подкрепата на ДПС е равно на едно "доста спокойно управление", ако Борисов внимава. 

Хубаво е, че има много партии, Борисов иска това, смята Овчаров.

"Мисля си, че все пак така той ще остане по-малко зависим от ДПС."

Според него, кабинет ще има, защото и Борисов, и ГЕРБ оценяват, че губещите от едни нови избори ще са именно те. 

"В едно демократично общесто, не можем да очакваме всички да сме се прегърнали, това не е демократично общество, това правехме преди 25 години... Демокрацията е друго. В САЩ демокрацията се гради на проверките и балансирането", подчерта Овчаров.

Като ключов приоритет на следващия кабинет той определи финансовата ни политика. Според него увеличаването на външния дълг е грешен ход, който ще има тежки последствия:

"Ще оживеем една година, ще щракаме с пръсти, ама като станат 4 милиарда, ще се върнем в 1996 г.", прогнозира мрачно бившият енергиен министър.

Според него, служебното правителство е харчило свободно, вместо да намали разходите за малкото си време във властта. 

„Ние през 2008 г. имахме външни задължения около 13%, 2013 станаха 20-тина, сега с тези увеличения ще стигнат 28%. За една година буквално ще вземем 10% външни дългове".

Като министър на енергетиката в кабинета на Виденов и на икономиката и енергетиката в тройната коалиция, Овчаров коментира енергийната ситуация в страната в контекста на идващата зима.

„Всички тези неща, които се случват около Габрово, около Севлиево, това, че България през XXI век не може да се погрижи за хората си, трябва да ни светне лампичката, че само с охулване и плюене на енергийната система, на ЕРП-тата, на топлофикационните дружества, няма да стане тази работа", каза той.

Оказа се, че и Овчаров е останал без ток преди дни - няма как да имаме най-евтиния ток в Европа и да очакваме качествено обслужване, обясни той и допълни, че не можем да намалим цената на тока, която е 3 пъти по-ниска от тази в Германия - а България и Германия плащат една и съща цена за газ, една и съща цена за ядрено гориво, с някои дребни доуговорени разлики.

"Социалната политика се прави за хората, които имат социални нужди. За тези, които наистина нямат средства", заключи Овчаров.