"Това, което прави Борисов, е шантаж."

Така политическият анализатор д-р Николай Михайлов определи поведението на Борисов в последните дни. Своята теза той обясни в "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия:

"Никой от осемте партии нямат охота за избори. Има очакване - то вероятно ще завърши с правителство, което няма да се задържи дълго."

Според Михайлов, Борисов се готви за президентската битка през 2016 г., а реформаторската политика, която искат да наложат от Блока, ще намали шансовете му:

"Реформаторският блок нахлува в политиката и иска Борисов да играе по реформаторски диктат. Това ще бъде болезнено за него, защото българското общество не е свикнало на рестриктивна политика."

Следващото правителство ще има кратък срок, и ще приключи, когато Реформаторите спрат да подкрепят Борисов, твърди Михайлов. Причината:

"Реформаторския блок е под натиска на едно будно гражданско общество. То иска императивно някои неща да не се случват, а други да станат. А в същото време Борисов държи лоста на ръчната спирачка."

Радан Кънев е интелигентен и политически добре ориентиран, смята анализаторът, но има един недостатък - "май му липсва характер да се пребори и умения да лавира." Все пак, в лицето на Кънев "имаме млад политик, готов да се сражава за това, от което България има нужда."

Сред Реформаторите има много различни хора, с различна политическа ориентация и произход, твърди Михайлов, и за тях не може да се говори анблок. 

"Дали ще управляват левите или десните при българската корупция няма значение. Трябва да се появят хора, които да я преборят," заяви той. "Всичко е свързано с върховенството на закона или неговия дефицит. Това чувства Радан Кънев, но не и Борисов," заключи Михайлов.