Хелоуин отмина, но не и без да ни припомни всички ужасии, които популярната култура ни насажда с години. Снощи десетки духове, вампири и зомбита обикаляха столицата - слава Богу вампирясали или зомбирани от грим и боички.

Но зомбитата не са просто митология - макар още да няма доказан случай на зомбиран човек, в природата има няколко примера на зомбирани животни. Ако днес още сте в Хелоуинско настроение, четете нататък.

 

1. Нещастният охлюв

Плоския червей Левкохлоридиум парадоксум инфектира две различни в цикъла на живота си, но контролира само едно от тях. Порастналият червей живее в птици и яйцата му се разпространяват от птични екскременти. Но истинската страшна история е как се оказват в птиците.

Симпатичният кехлибарен охлюв изяжда яйцето, което се излюпва в храносмилателния му тракт. Ларвата се трансформира в спороциста, която се удължава и влиза в пипалцата на главата на охлюва. Хилядите червейчета са привлечени от светлина, затова се придвижват по пипалцата, накрая на които са очите на охлюва. Така той не може да ги прибере, губи усещането си за светлина, и не се крие. Надутите пипала се движат като червеи, и привличат птиците, които ги изяждат. Червеите продължават да растат в птицата, но охлювът умира, или, ако оцелее - бива подложен отново на същото.

 

2. Подчиненият рак

Сакулина са малки ракообразни, които се разполагат в по-големият си роднина - рака. Женската търси местенце по тялото му, в което да се вмъкне, и когато го открие, оставя черупката си - тя вече не й трябва. Вътре в него тя се разполага удобно, пуска пипала из тялото му, за да се храни от него, и, ако е мъжки, го кастрира. За да не се интересува от женските, разбира се. Малкото паразитно ракообразно пробива дупка в черупката му, достатъчно голяма, така че мъжкият от вида й да може да я оплоди. Зомбираният рак се грижи за яйцата им, загубил желание да прави каквото и да е друго, освен да служи на паразитите.

 

3. Робът-бодигард

Глиптапантелес е оса, която снася яйцата си в тялото на гъсеница. Това е паразитна инфекция на три нива. Осата използва вирус, генетично модифициран от нея, за да спре имунната система на гъсеницата и яйцата й да оцелеят. Така вирусът и осата всъщност са в симбиоза, и само гъсеницата го отнася. Яйцата се излюпват, и се хранят от нея, но не я убиват. Вместо това, тя спира да се развива, и в остатък от живота си служи на ларвата на осата, като дори и изплита какавида, когато е готова за метаморфоза. Едва след това зомбито-какавида умира.

 

4. Скакалецът-самоубиец

Нетаморфа, или живото влакно Спинохордод телинии е смъртоносен за скакалците. След като бъде изяден от скакалец или щурец, ларвата започва да произвежда протеин, който влияе на мозъка и нервната му система. Докато червеят израстне, скакалецът вече е под пълен негов контрол. И понеже този нетаморф се нуждае от вода, той кара зомбираното насекомо да се самоубие, хвърляйки се в най-близкия воден басейн.

 

5. Работливия паразит

Може би най-трудолюбив в паразитирането и зомбирането е червеят Еухаплорхис калифорниенсис - той инфектира три вида, и променя поведението на два от тях. Яйцата биват погълнати от рогат охлюв, и докато живеят в него, понякога няколко поколения, червеите блокират фертилността му. Паразитът в крайна сметка напуска охлюва и отива в хрилете на рибата кили. Там обграждат мозъка й, като я принуждават да плува до повърхността и да се движи много, докато не бъде забелязана от хищник - птица, която да я изяде, и заедно с нея и червеите. В храносмилателната система на птиците вече възрастните червеи снасят яйцата си, които попадат на брега... и биват изядени от рогатите охлюви.

 

6. Пеперудата-магьосник

Пеперудата Макулина ребели снася яйца, които имат същата миризма като мравки-царици. Работничките са привлечени към тях, и ги прибират в колонията си. Там те израстват в гъсеници, а мравките се грижат за тях като за свои собствени царици. Дори са способни да защитава гъсеницата срещу първата си, истинска царица! Може да се каже, че миризмата зомбира, обърква и подчинява мравките да служат на друг вид.

 

7. Зомби-език

Ракообразното Цимото екзигуа живее на брега на Калифорния и, слава Богу, е заплаха само за определен вид риба - петнистата луциана. Дребният паразит влиза в устата на тези риби, и сграбчва основата на езика им, блокирайки кръвоносните съдове, за да пие от тях. Езикът атрофира и пада, и ракообразното започва да изпълнява неговата роля, като продължава да пие кръв и каквото друго може от храната на рибата. Въпреки болезнената загуба на езика си, рибата оцелява и двете животни могат да изкарат нормалната продъжителност на живота си.

 

8. Зомбиращата хлебарка

Изумрудената хлебаркова оса не обича далечните си роднини - превръща в зомбита други, по-големи хлебарки. Ужилва два пъти своя по-голям братовчед, парализирайки предните му крака и блокирайки желанието му за бягство - директно в мозъка. Тогава изгризва половината от антените на хлебарката, и с останалото я направлява към вече приготвено гнездо. Там снася яйцата си в корема на хлебарката и си тръгва. Яйцата се излюпват и се хранят от хлебарката, която остава жива, в зомбирано състояние, докато ларвите не създадат какавида в нея, и не се трансформират във възрастни. Женската хлебаркова оса може да пороби и снесе в няколко дузини хлебарки