От малки слушаме колко е полезно прясното мляко. „Изпий си млякото, за да пораснеш по-бързо, за да са здрави зъбките“ и т.н. Винаги се е твърдяло, че то увеличава калция и помага на костите да са здрави. Нови изследвания обаче опровергават тези схващания. Според тях млякото има малка роля за заздравяването на костната система и дори прекалената му консумация може да увеличи риска от ранна смърт. Изследване, продължило 20 години и включащо 61 хил. жени и 45 хил. мъже установява, че консумацията на повече мляко не води да намаляване на фрактурите, съобщава английският в. Телеграф.

При жените пък се отбелязва зависимост между увеличеното пиене на мляко и по-голямата вероятност от счупвания.

Тези, които са пиели три или повече от три чаши прясно мляко дневно били по-изложени на риска да починат рано в сравнение на онези, които пиели една или по-малко от една. 

Националната здравна служба на Великобритания препоръчва млякото в битката срещу остеопорозата – около половин литър осигурява нужното количество калций дневно, твърдят здравните специалисти.

До 1971 г. всички деца над 7 години получават чаша мляко всеки ден в училище. Маргарет Тачър премахва тази придобивка, когато е секретар по образованието, за да пести пари. Това й печели много неласкави коментари.

Ръководителят на сегашното проучване проф. Карл Микаелсон от Университета на Упсала в Швеция обяснява:

„Нашите резултати могат да поставят под въпрос валидността на препоръките да се консумират големи количества мляко, за да се предотвратяват счупвания. Завишената консумация на мляко при жените и при мъжете не е придружена с по-нисък риск за фрактури. От друга страна може да бъде обвързана с по-високо ниво на смъртност“.

Калцият е необходим за изграждането на костите, което предполага, че млякото може да е полезно за целта. Но изследователите смятат, че мазнините в прясното мляко унищожават позитивния ефект от калция, увеличават риска от сърдечен удар.От друга страна киселото мляко и сиренето имат благотворен ефект – намаляват преждевременната смъртност и заздравяват костите.

Според британски експерти резултатите от изследването трябва да се приемат с предпазливост, тъй като млякото в Швеция е обогатено с витамин А и това може да е оказало влияние върху крайния резултат.

Проф. Сю Ленъм-Ню, декан на департамента по хранене в Университета на Съри обяснява:

„Знаем, че ниското ниво на приемане на калция – по-малко от 400 мг дневно - е рисков фактор за остеопорозата. Хората трябва да бъдат насърчавани да консумират различни продукти, които съдържат калций, сред тях прясното мляко и млечните продукти са ключови“.

Гейнър Бъсъл, специалист-нутриционист твърди:

„Може да има друг фактор, който да причинява увеличената смъртност и счупванията при жените. Млякото е източник на калций, както и на редица други витамини и минерали. Подобно изследване не е достатъчно, за да промени нагласите по въпроса“.

Изследването е публикувано в British Medical Journal.