Всяко градското дерби представлява вълнуващ сблъсък. Не всяко градско дерби обаче може да придобие статутът на мач, от който се вълнува целият останал свят. В последните седем-осем години за този изключителен статут се пребори градското дерби на Манчестър между „Сити” и „Юнайтед”. Иначе в преобладаващата част от 133-годишната история на сблъсъците между „червени” и „сини”, предимството е на клуба от „Олд Трафорд”.

Но „Сити” прави сериозни стъпки да преобърне вековната тенденция. А промяната идва най-вече от факта, че „сините” влизат в поредното градско дерби от позицията на актуалния шампион на Висшата лига. През миналия сезон шампионите спечелиха двата директни мача с

общ резултат 7:1 (4:1 и 3:0)

„Сити” е с пет победи от последните 6 сблъсъка. Фактите показват, че времето на неоспоримо лидерство за „Юнайтед” е преминало. Очакванията са то скоро да не се завърне, защото потенциалът на "гражданите" е респектиращ. Мачовете не са вече като битката между Давид и Голиат, а борба на два равностойни колоса.  И това дерби с основание трябва да попадне сред най-стойностните футболни съперничества с марката „класика”.

Големият „Манчестър Юнайтед” с всичките си велики рекорди ще гостува на стадион „Итихад” от позицията на аутсайдер. Това се вижда дори от временното класиране, в което домакините са с няколко пункта напред. „Сити” бие градския си конкурент и по най-болното място - присъствието в европейските турнири. „Сините” са в групите на Шампионска лига, а „червените дяволи” - в евро изолация.

Всичко говори в ущърб на "Юнайтед"

Но гостите едва ли са се предали. Макар и да чупят негативни рекорди с поредния слаб старт в първенството и с дупката в графата "победи на чужд терен", все още никой не ги отписва. Мъждука надеждата, че присъствието на Луис ван Гаал ще обърне тенденцията в обратна посока и тимът ще тръгне нагоре. Дори голът на Ван Перси в последните секунди срещу „Челси” веднага бе изтълкуван като знамение, че нещо от „Фърги харизмата” се завръща.

На този етап магията на Ван Гаал е под максимата, че „всичко трябва окончателно да се обърка, преди да се оправи”. Общо взето това прави холандецът в първите си няколко месеца на „Олд Трафорд”. Самият той нарича този период най-трудният в треньорската му кариера. Истината е, че изгражда не само нов отбор, но и налага нова философия.

Макар и подкрепян силно от иконата Сър Алекс, с работата си Ван Гаал заличава следите от присъствието на могъщия шотландец. А това присъствие идва най-вече от играчите на Фъргюсън, който един след друг стягат багажа. Миналите заслуги вече нямат никакво значение, а и мизерното представяне при Мойс не оставя много аргументи в тази посока. 

През седмицата играчи на двата отбора се включиха в благотворително събитие.
На снимката - аржентинските национали Ди Мария, Рохо (от "Юнайтед") и Пабло Сабалета ("Сити")

Ван Гаал получи глината, оттук-нататък му предстои фината обработка. „Юнайтед” вече притежава фигурите, остава те да намерят своето място на дъската. Доставката бе забележителна - Ди Мария, Фалкао, Ерера, Блинд, Рохо... Заедно с Мата, Ван Перси, Руни, Де Хея, Валенсия, Фелайни, те трябва да върнат трикратните европейски шампиони отново на върха. Ще стане стъпка по стъпка.

Ядовете на Мануел Пелегрини са 

от съвсем друго естествено. Преди година треньорът на "Сити" пое готов отбор, прибави съвсем малко ново качество и стана шампион. С почти същия състав от играчи ще се опита да защити титлата, като отсега е ясно, че основният му съперник е „Челси” на Жозе Мауриньо. Градското дерби не му е първа мисъл, но победата съвсем не е без значение. Най-малкото Ван Гаал трябва да усети какви са реалностите към момента. И не е здравословно да се позволява на съперника да лети прекалено високо. 

61- годишния чилиец е съвсем друг тип треньор. Ако с Ван Гаал върви легендата за иновативните му виждания, то Пелегрини по-скоро е стандартния тип. В последните години обаче такива като него печелят, примерът с Анчелоти е показателен. За разлика от Ван Гаал, Пелегрини не прави революция в Манчестър. Задачата му е „Сити” да побеждава. А още по-важно е да може да го прави в най-важните моменти от сезона. Ако се справи добре, пред Пелегрини стои перспективата да се задържи по-дълго на „Итихад” и дори да тръгне по-стъпките на Фъргюсън и Арсен Венгер.

Пелегрини с шампионската купа за миналия сезон

Дерби с голове

Това се очертава в неделния следобед. Гостите трудно опазват вратата си суха, а домакините също страдат от тази болест в последно време. В тима на „Юнайтед” се завръща рекордьорът по голове Уейн Руни, който е вкарал досега цели 11 попадения в това дерби. Тандемът му с Ван Перси определено изглежда внушително. А зад тях действа непредсказуемият Анхел ди Мария, който игра неузнаваемо слабо срещу „Челси”. Дейли Блинд, Маруан Фелайни и младият Аднан Янузай са другите трима, които ще представляват заплаха за „Сити”.

Двама аржентинци може би ще се окажат ключовите фигури за изхода на дербито. Серхио Агуеро срещу Маркус Рохо - това е сблъсъкът, който ще реши мача. За пръв път двамата съотборници от националния тим на Аржентина ще бъдат един срещу друг и то пред очите на целия свят. Изгледите са изцяло на страната на Агуеро.

Луис ван Гаал

Домакините вероятно ще излязат с Джо Харт на вратата, Пабло Сабалета отдясно, Венсан Компани и Еляким Мангала в центъра и Гаел Клиши отляво. Тази защитна формация определено е план "А" за Пелегрини. В предни позиции изборът е огромен, а единственото сигурно нещо е, че Франк Лампард е контузен и няма да играе. Семир Насри и Стевен Йоветич изглеждат като най-точната двойка помагачи на Агуеро. А вездесъщият Яя Туре си остава решаващият барометър.

Прогнозите са за едно искрящо от голове дерби. А въпросът е дали и „Юнайтед” ще успее да се включи в спектакъла?