СИМОНА РУСЕВА

Две трети от жените изпалзват развалена козметика. Това е крайно опасно за кожата и дори за очите, предупреждават видни германски дерматолози.

Козметичните продукти имат срок на годност, който в никакъв случай не бива да се пренебрегва.

Все някога лакът за нокти се сгъстява и става на конци, мястото му е в боклука. Това го прави всяка жена.

Истинският проблем е при червилото за устни, аркансила, пудрата, ружа...

При тях не става ясно кога е изтекъл срокът им за годност. Ако това е факт, се появяват сърбежи, подутини и дори гнойни мехурчета.

Козметичния хирург д-р Афшин Фатеми

Предлагаме ви съветите на дерматолога и козменичен хирург д-р Афшин Фатеми, публикувани във в. “Билд”. Той е ръководител на клиниката по естетична хирургия в Дюселдорф, има частни клиники в Хамбург и Мюнхен. Известен е и чрез демонстрациите си по разкрасяване със скалпел на живо по време на световни конгреси.

Какъв е срокът на годност на козметичните продукти?

Според германската уредба в бранша той е минимум 30 месеца. Това обаче се отнася за оригинално опаковани продукти.

“Най-добре е да си отбележите датата на отварянето на кремовете, тубите и флаконите. След първото ползване на червилото за устни, сенките за очи и спиралата за мигли трябва да знаете, че какъвто и срок да е посочен на опаковката, трябва да ги изхвърлите най-късно след година, макар и да не са употребявани често”, съветва д-р Фатеми.

Обяснението е, че всеки път, когато се отваря кремът за лице или се ползват четката на аркансила и на пудрата, в тях попадат бактерии. Това драстично съкращава срока на годност и трябва да забравите посочената върху опаковката дата.

Как се отразява развалената козметика върху кожата?

При употреба на стари червила, фон дьо тен и други течни разкрасители, често се стига до възпаление на кожата и дори до алергични реакции, обяснява специалистът.

Най-важните правила, които трябва да се спазват:

 - Никога не излагайте козметични продукти на слънце, топлина, ярка светлина и влага.

 - Остатъците върху четката на туша за мигли трябва да се избършат добре, преди тя да се постави отново във флакона. В противен случай в него попада повече въздух, а така и бактерии. Освен че е вредно, тушът се втвърдява по-бързо. Правилото е аркансилът да се използва максимум 6 месеца.

 - Годността на отворените кремове за лице е половин година. Най-добре е да се използва шпатула, а не пръстите на ръката. Чрез попадналите в крема бактерии и кислород съставките се разпадат. При този процес се появяват отпадни вещества, които дразнят кожата и й вредят. Ако се появи и малък сърбеж, кремът трябва да се изхвърли, посещението при лекар е препоръчително. Дори да не се появят оплаквания, забравете за крема, ако в него се появат зрънца, ако той започне да се втечнява или промени аромата си.

 - При почистващите лицето лосиони срокът на годност е по-дълъг – до две години. Ако те съдържат алкохол – до три години. Но и при лосионитие трябва да се следи консистенцията и аромата. Променят ли се, и те са за боклука.

 - Кремове и продукти за изкуствено придаване на тен могат да се ползват максимум половин година. И без това след този период те губят свойствата си.

 - Най-добре е парфюмите и техните производни да се купуват в малки опаковки. Ароматите са крайно чувствителни на светлина и топлина. Веднъж отворени, те запазват аромата си година. Ако се съхрянават на тъмно и прохладно място - максимум две години.

 - Лакът за нокти издържа до две години. Има обаче маркови продукти, чиято годност достига и пет години. Препоръчва се отворът на шишенцето редовно да се почиства.

 - Пудрата издържа най-много, може да се ползва с години, тъй като не съдържа вода, която да привлича бактерии. Редовно трябва да се подменят обаче четката или тампонът.

 - Твърдите сенки за очи издържат до три години, кремообразните – една.

 - Веднъж отворен, лосионът за тяло може да се ползва до една година. Ако обаче се забележи утайка на дъното на флакона, той трябва веднага да се изхвърли.

 - Червилото за устни запазва свойствата си до три години. Започне ли обаче да мирише на граниво, и то е за изхвърляни. За да се съхрани по-дълго, след употреба червилото трябва да се затваря добре и да се пази от слънце и светлина. В противен случай бързо се стопяват съдържащите се в него восък и мазнини.

 - Най-добрата новина е, че моливите за гримиране на практика нямат срок на годност. Те могат да се използват неограничено време.

И още един съвет – не винаги скъпата козметика е и най-качествена. Винаги обаче към евтината трябва да се подхожда крайно внимателно.