СИМОНА РУСЕВА

Новата Европейска комисия официално встъпи в длъжност в 0 часа на днешния 1 ноември. Така Европа се сдоби с поредното си правителство.

Начело е Жан-Клод Юнкер, 12-ият президент на ЕК.

Заместниците му са 7, сред които и българката Кристалина Георгиева. На нея е поверен труден и отговорен ресор – комисар по бюджета и човешките ресурси.

Макар да не бе предвиден тържествен акт, сдаването на властта от досегашния президент на ЕК Жозе Мануел Барозу на наследника му Жан-Клод Юнкер беше вълнуващо. Под аплодисмените на еврокомисарите и на техните многобройни сътрудници Юнкер откри портрета на Барозу в сградата на ЕС, което е традиция при всеки отиваш си шеф на ЕК.

От вълнение иначе сдържаният португалец Барозу не сдържа сълзите си.

“Той винаги е бил внимателен и крайно отговорен при решаването на кардинални въпроси. Той преследваше с амбиция цели, които надхвърлят жизнения ни път, тъй като има по-важни неща от нашите биографии”, изрече Юнкер към приятеля си Барозу. Той му отдаде дължимото – през неговите 10 години начело на ЕК членките на ЕС са нарастнали от 15 на 28. Барозу (58 г.) не отрече слуховете, че е готвен за нов генерален секретар на ООН. На първо време обаче искал да си почине и в момента не мислел за нови постове: “След 30 години в националната и международната политика, 10 години от които като президент на ЕК, съм заслужил малка пауза.”

Пред дългогодишния премиер на Люксембург Юнкер, който на 9 декември т. г. навършва 60 години, предстои нова кариера – начело на Европа. Той обяви, че ще спазва значителна дистанция от държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС. Пазителка на договорите на съюза ще е ЕК. Тя ще задава и импулсите при взимането на политически решения. Юнкер искал да е верен последовател на идола си, французина  Жак Делор. През 80-те години на миналия век той освободи ЕС от политическата му парализа, постави основите на вътрешния пазар и на общоевропейската валута, макар впоследствие идеята за въвеждане на еврото да беше наложена от  германския канцлер Хелмут Кол.

Юнкер даде заявка, че също ще е реформатор. Негов приоритет са борбата с безработицата и окончателното излизане от икономическата криза. За целта той се врече още преди Коледа да представи амбициозна инвестиционна програма за 300 милиарда евро. Инвестициите обаче нямало да се финансират от нови кредити.

Юнкер не споделя позицията на германската канцлерка Ангела Меркел – налагане на политика на икономии и косвено й отправи закана:

Не може да се очаква ръст от икономики, в които не се инвестира. Икономики без ръст не са в състояние да създават заетост. Тази инвестиционна програма е моя амбиция и искам ясно да заявя, че ще се провалят всички опити да бъда отклонен от това начинание. Ще действам и ще го постигна.

Той е известен с прозвището си “Хитрата Лисана”, но и с чувството си за хумор. При клетвата си пред Европарламента той се оплака, че държавите членки на ЕС са предложили прекалено малко жени за еврокомисари – едва 9 от общо 28. Тогава евродепутат се провикна: “Комисарят от Люксембург, самият Жан-Клод Юнкер, също е мъж!” Юнкер разсмя залата: “В краткосрочен план няма да съм в състояние да сменя пола си. Може би в дългосрочен план, но в краткосрочен не.”
В новата ЕК има седем основни ресора, всеки от който се оглавява от вицепрезидент на ЕК.

Пръв заместник на Юнкер е холандецът Франс Тимерманс, който е еврокомисар по междуинституционалните отношения, върховенството на закона и човешките права. Начело на дипломацията е италианката Федерика Могерини. Българката Кристалина Георгиева поема бюджета и човешките ресурси. На бившия естонски премиер Андрус Ансип е поверен единният цифров пазар, доскорошният латвийски министър-председател Валдис Домбровскис ще бди над еврото и социалния диалог. Юрки Катайнен, бивш премиер на Финландия, е с ресор заетост, икономически ръст, инвестиции и конкурентноспособност. Словакът Марош Шевчович отговаря за енергийния съюз.

И така – от днес Европа е с ново правителство, което бе призовано от шефа си Юнкер “да запретне ръкави”. Същинската си работа ЕК поема в понеделник.