Велизар Шаламанов, служебният министър на отбраната, ще поиска Съвета по сигурността при премиера да бъде свикан, съобщи bTV. Причината - чуждите бойци в терористичната организация "Ислямска държава" и съмненията, че сред тях има и българи. Засега обаче няма категорични доказателства за наши граждани,които се бият на страната на джихадистите.

Само преди два дни Шаламанов обяви, че от съюзнически служби е постъпвала информация, за българи, които се сражават на страната на самообявилата се Ислямска държава. Той определи тогава този факт като "много тревожен", но не разкри повече подробности

Според източници на bTV в разузнаването става въпрос за открити от партньорски служби косвени данни - български документи за самоличност. Няма данни за български граждани, попадащи в профила на възможни доброволци за терористичната организация, които са пътували към Близкия Изток, обясняват от Гранична полиция. В центровете за бежанци у нас МВР е задържало 20 души, които са били заподозрени във връзки с джихадистите.

Над 2000 британци се бият в редовете на ултрарадикалните ислямисти. Около 900 са и доброволците от Балканите. Под черното знаме има хора от далечна Австралия, а военният им командир е грузинец.