Утре продължават преговорите между Реформаторския блок и ГЕРБ за съставяне на правителство. Днес двете партии трябваше да обсъждат поотделно позициите си, но партийните централи не съобщиха нищо по въпроса.

Очаква се в неделя да продължи размяната на мнения по програмите и изчистване на противоречията между Реформаторите и ГЕРБ. От Блока са поискали отсрочка до понеделник за определянето на министрите.

Според информация на Клуб Z, днес Реформаторския блок не е имал официален съвет, както се предполагаше. Няма данни и парламентарната група на ГЕРБ да е била викана на сбирка, което дава основания да се смята, че обсъжданията са протекли на лидерско ниво в Блока и сред висшите партийци в партията на Борисов.

ГЕРБ подържат тезата си от петък, че министерските постове в евентуално бъдещо коалиционно правителство трябва да са разпределени пропорционално, а не по формулата "50 на 50 процента". Формулата за съставяне на кабинета ще бъде определена съобразно броя на спечелените гласове и съответно мандати в парламента. 

От Блока многократно повториха, че не са обсъждани конкретни лица за министерските кресла, а вчера лидерът на ДБГ Меглена Кунева отрече на няколко пъти да е била обсъждана каквато и да е било структура на бъдещия Министерски съвет.

Пропорционално разпределение на позициите в кабинета е било обсъждано още на първия етап на преговорите, потвърди днес и Румяна Бъчварова, една от преговарящите в ГЕРБ. Нито тя обаче, нито Томислав Дончев (ГЕРБ) пожелаха да кажат точно какъв принцип на разпределение обмислят в партията. 

Стана ясно само, че имат идея, но няма да я споделят преди да чуят предложение и от страна на Блока. Както и че постовете ще се редят само между ГЕРБ и РБ, но такива нямало да се предлагат на подкрепящите програмата на правителството,  без да влизат в коалиция - евентуално Патриотичният фронт и АБВ.