"Огромен интерес ще има към активите на Корпоративна търговска банка (КТБ)". Това каза пред Нова ТВ депутатът от БСП Георги Кадиев. Той изтъкна, че сред тези активи има интересни хапки - БТК, военни заводи и др.

Според Кадиев е възможно големите вложители, чиито депозити не са гарантирани, да си върнат част от загубите, когато започне продажбата на активите. Той обясни, че фалитът на КТБ засега ще струва на държавата 1,6 млрд. лв., които трябва да се добавят към фонда за гарантиране на влоговете, за да се изплатят парите на вложителите с до 100 хил. евро. Възможно било обаче фондът да набере сам средства, което ще се отрази върху лихви по депозити и кредити.

Кадиев каза, че сметката ще е по-сложна, ако големите вложители заведат дела срещу България. Той изтъкна, че столичната топлофикация има 90 млн. лв. в КТБ и вероятно ще ги загуби.

"КТБ показа пълната несъстоятелност на държавните институции", заяви Кадиев. Той каза, че знае случай, при който банката е отпуснала кредит за милиони на физическо лице, служител на фирма, която е свързана с КТБ. Впоследствие служителят прехвърля кредита на фирмата, за да се избегне формално свързаността. "Банковия надзор трябваше да го види това", смята Кадиев.

Според соцдепутата покрай КТБ се е срутило доверието в много държавни институции - БНБ, комисия за финансов надзор, специални служби. "Някой много си отмъщава на тази държава и този някой е политик", многозначително обобщи Кадиев.