Професионален съвет към килърите: Убийството, както и измяната, се осъществява най-добре, когато целта го заслужава.

Знае го най-добре Робърт Беър (62 г.). Като топ шпионин на ЦРУ в продължение на четвърт век той е бил по дирите на злото според представите на Ленгли. Работил е и у нас през 90-те години на миналия век, когато е имало сигнал, че терористичната организация “Хизбула” готви атентат в страната ни.

“В България аз лично съм участвал в разработването на група. Тогава българското правителство беше много притеснено. Съвместните ни действия бяха ефективни”, заяви Беър по наш тв канал след атентата на летище "Сарафово", извършен срещу израелски туристи на 17 юли 2012 г. Още тогава той насочи следата към “Хизбула” и се оказа прав.

Оригиналната корица на книгата.

Сега на пазара е поредната му интригуваща книга изповед “Перфектното убийство – 21 правила за атентатори”. Това е едно литературно пътешествие из света на шпионажа и преследването на терористи, но описващо много добре и коварството.

Когато през 70-те години на миналия век постъпил на работа в ЦРУ, Беър не е имал ясна представа на каква трудна работа се посвещава. Мислел си, че всичко е лесно, като да изречеш “Убий Хитлер и светът ще се спаси от смърт и разруха” или “Оперирай злокачествения тумор и спаси човешки живот”.

Оказва се, че всичко е далеч по-различно. Разбира го във времето до 1997 г., когато напуска ЦРУ.

Имало и просто правило – един куршум и човекът враг е мъртъв. Перфектното убийство говорело само за себе си. Но зад него се криел къртовски труд.

Дали сам е ликвидирал врагове, остава тайна. Съветът му обаче е: “Вземи назаем оръжието, купи само патроните.” Това е и заглавието на седмата глава от книгата му. Това гласяла и неговата 7-а заповед към преследващите злото. Заловят ли те, оръжието не е било твое. Топиш някого, когото превръщаш в жертва. Коварно е, но е част от грубата игра.

За разлика от десетте Божи заповеди неговите са цели 21. Сред тях са: “Ликвидирай незабавно копелето!”, “Действай светкавично!” или “Намери някого, който да свърши мръсната работа!”

Спазвайки тази своя заповед, той е открил френска терористка, която искал да впрегне при осъществяване на целите му. В книгата си Беър я нарича само с агентурното й име Алис. Описва я като “ангел на смъртта от кръв и плът”.

“Алис беше изкусителка, която вкарваше жертвите в леглото си, преди да ги взриви. Един от любовниците й излиза от нейния дом, понечва да отключи колата си и край”, описва ликвидирането на “обекта” авторът.

Когато обаче отишъл в Париж да се запознае лично с нея, се отказал от услугите й. Тя изглеждала уморена и явно вече била скъсала със зловещото си минало. Такава не му трябвала.

В професионалния си живот на шпионин Робърт Беър винаги се е ръководил от изреченото навремето от руския писател Фьодор Достоевски: “Най-добре опознаваш едно общество, когато надникнеш в затворите му.” Беър го е осъвременил – опознай врага, когато стигнеш до тъмната му страна.

Авторът, който в момента е експерт по въпросите на сигурността на Си Ен Ен, разсъждава и философски: “Струва ми се, че думите са излишни. Кого и как убиваме ни разкрива много повече от словата.”

При представянето на книгата “Перфектното убийство – 21 правила за атентатори” в. “Сънди таймс” коментира иронично:

“Светът би бил едно по-щастливо място, ако бяхме се научили по-добре да се убиваме взаимно.”