СИМОНА РУСЕВА

В Източна Украйна днес се провеждат избори на абсурда. Организиран е вот в “народните републики” Донецк и Луганск, каквито не съществуват. Територията е неразделна част от Украйна.

Никой не знае колко са имащите право на глас. Малцината наблюдатели са меко казано странни. Победителите са известни.

Украинският президент Петро Порошенко заклейми вота като “псевдоизбори” и “дело на терористи и бандити в окупираните от тях територии”.

Единствена Русия обяви, че ще признае резултата. От гледна точка на Москва не съществувал никакъв риск.

Всъщност тези избори си ги организираха водачите на руските сепаратисти в най-големия украински промишлен център Донецк и в Луганск – Александър Захарченко и Игор Плотницки. Целта им е повече от ясна – да бъдат легитимирани като премиери, всеки в своята си “народна република”.

Изборите се провеждат в 400 избирателни секции, които ще бъдат отворени до 20 ч днес местно време. По данни на сепаратистите са били отпечатани 3 милиона бюлетини. Определените депутатски места са съответно 100 за Донецк и 50 за Луганск.

Колко са избирателите, никой не знае. През последните месеци стотици хиляди напуснаха региона, където въпреки примирието от 5 септември т.г. се водят сражения. Киев, ЕС и САЩ обвиняват Русия, че подкрепя военно сепаратистите, Москва отрича. От началото на горещия конфликт, пламнал през пролетта, броят на жертвите надхвъря 4000 души.

“Тези избори са от особена важност, тъй като те ще легитимират властта ни и ще гарантират дистанция от Киев”, заяви днес шефът на ЦИК в Донецк Роман Лягин.

Случайно или не в предизборната борба се включи и един от най-популярните руски изпълнители Йосиф Кобзон. Известни са неговите близки отношения с руския елит в Москва и лично с президента Путин.

Кобзон подкрепи Захарченко.

Кобзон изнесе голям концерт във вторник в сградата на театъра в Донецк. Той и 70 музиканти от руския оркестър към МВР влязоха в града през контролиран от сепаратистите граничен пункт. Кобзон има забрана от Киев да стъпва на украинска териротия.

В края на концерта на сцената излезе Захарченко и пя дует с Кобзон. Препълнената зала бурно ги аплодира.