"В разговора ми с Катрин Дей, която координира прилагането на механизма за сътрудничество и оценка спрямо България на ниво ЕК, тя повтори нееднократно, че ако някой в София си мисли, че смяната на Комисията ще донесе смяна на отношението към механизма за сътрудничество и оценка, това би било голяма грешка". Това каза пред БНР правосъдният министър Христо Иванов. Той изтъкна, че първият заместник-председател на комисията, досегашният холандски министър Франс Тимерманс, ще отговаря на най-високо политическо ниво за механизма и това вероятно ще доведе до заостряне на позицията спрямо България

Другото, което каза госпожа Катрин Дей, е, че нямаме никакви основания да очакваме позитивен или замазващ положението доклад. Каза още, че въпреки че технически няма връзка между доклада от европейското наблюдение и проблематика на Шенген, фундаменталното и в двете е доверието на нашите европейски партньори към способността на България да се реформира и да има институции, които заслужават доверие. Това, за мен, е много важен акцент, защото той показва едно просто нещо - ние не успяваме да реформираме съдебната си система, но изобщо не сме започнали на системно ниво разговора за това какво трябва да се случи в системата на вътрешните работи и сигурността. По същия начин, по който имаме стратегия за съдебна реформа, трябва да имаме един систематичен дългосрочен политически документ, който да очертава какво правим с МВР, с ДАНС, с всички тези служби, що се отнася до техния капацитет за осигуряване на вътрешна сигурност и ред, осигуряване на борба с корупцията по високите етажи на властта. 

Катрин Дей разбира какво означава архитектурата на настоящия парламент и, че този парламент може да излъчи едно правителство, което да излъчва правилните послания, но в парламента да се натъква на невъзможност да прокара каквото и да било, 

допълни Иванов. В ЕК били категорични, че ако политическите сили в България не покажат ясна воля в парламента за посоката на реформите, това ще бъде голям проблем, независимо какво приказва кабинетът и други, въвлечени в съдебната реформа.

Според министъра на правосъдието стратегията за реформа на прокуратурата не е опит да бъде извадена тя от съдебната власт, каквито критики бяха тиражирани в общественото пространство:

По повод твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че казусът с КТБ е чисто присвояване, Иванов изрази надежда, че това ще бъде доказано.