Дупката в КТБ има 3 компонента, каза в студиото на Нова тв издателят и бизнесмен Иво Прокопиев.

Първият са "обществено-политическите разходи", които банката е правила за медии, за политически партии, за спонсорства и всякакви "глупости" по същество с парите на вложителите. Според Прокопиев това са около 1/4 от липсващите пари, т.е. - около 1 млрд. лв., които са невъзвръщами. 

 

Вторият компонент, довел до проблемите на банката, той нарече просто лош финансов мениджмънт. В един момент КТБ се оказала единственият купувач на активи на пазара и банките използвали това, за да си прехвърлят лошите активи в нея... "Лошо управление от чисто банкова гледна точка", обясни го Прокопиев. Той смята, че това е най-големият дял от дупката от около 4 милиарда.

Третият проблем според него идва от практиката да се дават кредити на кухи фирми и после след няколко прехвърляния парите да отиват за реално работещи сдружества. "И някъде по веригата има активи за 1,5 млрд, обаче банката няма достъп до тях", каза бизнесменът. Според него обаче ще бъде изключително трудно да се проследят тези активи от около 1,5 млрд. лв. За него първият подход е наказателният, т.е. - прокуратурата да наеме фирми, да ги проследи и да опита да ги блокира. 

Вторият процес е бъдещият синдик да направи същото - в рамките на несъстоятелността също трябва да наеме подобна фирма, но двете да работят заедно.

Според Прокопиев това ще бъде много трудно, защото ще касае и чужди юрисдикции на 19-20 държави и нашите институции няма да се справят без външна помощ.

Прокопиев каза, че от години познава ситуацията в банката и затова е наясно с това какво е ставало там, въпреки че тандемът Пеевски-Цветан Василев навремето впрегнал цялата си "медийна и институционална мощ за тормоз върху мен, бизнеса ми, семейството ми..."

Според Прокопиев Цветан Василев обаче все още имал влияние в парламента.

"Но на тая коалиция - ГЕРБ-ДПС и реално всички други партии без БСП и Реформаторския блок се опълчи една друга интересна коалиция - гражданското общество и Брюксел", каза той. За пример посочи забраната, дошла в петък от страна на ЕК, БНБ да подпомага КТБ.

Офертата на Оманския фонд той определи като „идеите наши, бензинът ваш“ . Ако се чете внимателно, всъщност нямало предложение да се инвестира в КТБ, а един път държавата да оправи дупката - 3,6 – 3,7 млрд, и втори път да извади още около 2,5 млрд., без да е ясно какво дава Оманският фонд. 

"Доста нахално предложение", определи го Прокопиев.

За проектозакона, внесен от Делян Пеевски и Йордан Цонев в НС, той смята, че "има единствено имиджов характер".

"Да, това е справедливо искане (да се "осветят" както депозантите, така и кредитополучателите, б.р.), но се съгласете, че е абсурдно първият закон, който НС ще, гласува да е законът "Пеевски" за КТБ", смята Прокопиев.

Освен това издателят каза, че законопроектът бил доста нескопосно написан и че всяка друга партия в НС можела да напише свой.