До края на тази седмица ще бъдат доставени петвалентни ваксини. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, цитиран от агенция "Фокус"

Министърът поясни, че до края на деня се очаква оферта за пряко договаряне на доставка за шествалентна ваксина, но към 10.00 часа днес все още не е постъпила такава.

"Ако не получим оферта за шествалентната ваксина до края на деня ще обявим нов търг", заяви той.

Ненков допълни, че до края на годината няма да има проблем, дори и да не случим договор за шествалентната ваксина. Той подчерта, че следващия министър на здравеопазването ще трябва да направи организацията за подписване на рамково споразумение, което да гарантира доставката на ваксини за няколко години. Ако не бъде подписано такова споразумение ще трябва да се организира обществена поръчка за доставка на ваксини за следваща година. 

На отчетната пресконференция в Министерския съвет здравният министър заяви, че проблема с ваксините за новородени деца ще остане да занимава и неговия наследник. Ненков припомни, че Министерството на здравеопазването е получило 11 мил. лева, като част от тях трябва отидат за обновяване на специализираните автомобили за спешна помощ. Той подчерта, че министерството се е сблъскало с куп непланирани събития, но според него са се правили добре.

Здравният министър подчерта и изключителната важност на актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. 

"Актуализацията на Закона за държавния бюджет ще осигури до края на годината функционирането на структурите, които се финансират от Министерство на здравеопазването”, добави д-р Ненков.