ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

След продължили повече от два часа разговори с президента Росен Плевнелиев представители на Патриотичния фронт изразиха готовност да съставят правителство, ако им бъде връчен третият проучвателен мандат от държавния глава.

По думите на съпредседателя на Фронта Красимир Каракачанов това щяло да е „работещо, професионално правителство“.

Патриотите и президентът заседаваха на фона на разигралата се под прозорците на президентството трагедия с жена, която се самозапали. Това се случи 20-ина минути преди срещата да бъде обявена за приключила. 

Въпреки това Каракачанов и водената от него делегация излезе от парадния вход на „Дондуков“ 2 с широки усмивки и закачка към репортерите, че изглеждат като чакащи японска делегация.

На въпрос дали докато са били вътре са разбрали какво се е случило на улицата, Каракачанов отговори утвърдително. Вместо да прекратят разговорите обаче, патриотите продължили, въпреки че „това буквално съкрати времето“.

„Говорихме точно за това какво предизвиква хората да се палят, както и, че не може и следващите управници да са толкова безчувствени“, каза лидерът на ВМРО.

След днешната среща стана ясно и че ГЕРБ и Реформаторският блок, които твърдят, че са постигнали на 99 процента консенсус за управленската програма, все още не са я представили на Фронта за одобрение. На въпрос какво биха направили патриотите, ако и една от тези точки в програмата не им хареса, Каракачанов отвърна:

„Зависи коя е тази точка. Ако не е съществена, не е проблем за нас“, посочи още Каракачанов без коментар може ли в една управленска програма да има и несъществени точки. И все пак уточни, че за патриотите държали на философията на управлението, а не на една или две точки. 

Лидерът на ВМРО затвърди и казваното многократно от Фронта - че формацията няма да иска министерски постове срещу подкрепа и ще контролира изпълнителната власт от парламента. 

"Не е важно дали котката е бяла или черна, а дали лови мишки", цитира китайския политик Дън Сяопин Каракачанов. 

Малко след инцидента със самозапалилата се жена и преди излизането на представителите на Фронта от сградата, лидерът на партията на българите в чужбина Божидар Томалевски пристигна заедно с мъж с мегафон, за да протестират срещу обявяването на фалит на КТБ. Но не посмяха.