Повдигнали сме обвинения на 7 лица за случая с ГКПП "Лесово". Това съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, предаде БГНЕС.

Сарафов уточни, че Димитър Колев, началник на митнически пункт "Лесово", е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, дейността на която е получаване на подкупи. Той е задържан за 72 часа. Според заместника на Сотир Цацаров вероятно ще има и още обвиняеми.

Операцията на граничния пункт "Лесово" се проведе през уикенда. При нея ДАНС задържа служителите от двете митнически смени. Спецакцията продължи близо денонощие и заради нея се образува километрична колона от автомобили и камиони. Граничният пункт беше отворен вчера следобед. Извършени бяха претърсвания на над 40 адреса, проведени бяха разпити и разпознавания, бяха иззети пари в левове и чужда валута.

На този етап от разследването са иззети над 220 000 лв. Това стана ясно от думите на Николай Найденов, заместник-апелативен прокурор на Апелативна специализирана Прокуратура (АСП) във връзка със специализираната операция на ДАНС и прокуратурата, предаде агенция „Фокус” .

Найденов обясни, че разпределяните суми между митничарите са различни в зависимост от времето зависимост от потока на автомобили, както и в зависимост от това колко е събрано през месеца. „Интересното в случая е, че в зависимост от това кой колко е събрал за месеца, е можело да стане това разпределение или в края на месеца, или на два пъти - според натовареността и колко пари са били събрани”, каза Найденов.

При обиск в дома на Димитър Колев са открити и иззети общо около над 80 000 лева. Сумата е в долари, левове, евро. В него е открит и пликът, предаден му от Георги Ванев. В плика сумата е било от около 10 230 лева в левове, долари и евро. У Димитър Шопов, едно от другите обвиняеми лица, е намерена сумата от 43 000 долара, като една голяма част от нея е била разпределена в 4 плика на различни места от дома му – 43 000 долара, 200 лева и 140 евро.

Зам.-апелативният прокурор Найденов допълни, че действията по установяването на паричния ресурс продължават. Той уточни, че на самия ГКПП "Лесово" също има открити към 9 000 лева. „В складовете за веществени доказателства и на други места, където пипнехме, се откриваха парични знаци на преносител. Въпреки че на много места бяха добре укрити”, каза още Найденов. По думите му, всяка една смяна има склад за веществени доказателства и именно там са открити сумите пари.