Американският гигант в бързото хранене KFC разработва свой лабораторно създаден месен продукт. Става дума за печат с пилешки клетки и растителни материали на "нъгети", или пилешки хапки.
Компанията, която е известна с уж секретните си подправки, работи с московска компания за биологичен 3D печат.
Тази технология се развива бавно, но според много ще е ключова за създаване на изкуствени органи и според специалисти ще промени бъдещето на медицината.
В нея обаче влагат много пари и производителите на храна - досега със смесен успех. Изкуствените храни доскоро бяха изключително скъпи.
KFC обаче твърдят, че техният продукт ще е с "вкуса и текстурата" на пиле, без от това да страдат животни. "Лабораторното месо" ще бъде овкусено с типичните подравки на компанията и други съставки.
Очаква се пилешките хапки да са в завършен вид до края на 2020 г. - което не означава, че ще се появят във всички ресторанти на международната верига.
Според тяхното проучване, производството на месо по този начин ще изисква 100 пъти по-малко земеделска земя и намалява емисиите на парникови газове 25 пъти. Поради липса на химикали при отглеждането на пилетата, храната ще е и по-полезна - на практика всички съставки са строго контролирани.
Технологията гарантира и по-стабилен приток и доставки на храна - пилешките фирми не винаги са стабилни с производството.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни