Американският гигант в бързото хранене KFC разработва свой лабораторно създаден месен продукт. Става дума за печат с пилешки клетки и растителни материали на "нъгети", или пилешки хапки.

Компанията, която е известна с уж секретните си подправки, работи с московска компания за биологичен 3D печат.

Тази технология се развива бавно, но според много ще е ключова за създаване на изкуствени органи и според специалисти ще промени бъдещето на медицината. 

В нея обаче влагат много пари и производителите на храна - досега със смесен успех. Изкуствените храни доскоро бяха изключително скъпи.

KFC обаче твърдят, че техният продукт ще е с "вкуса и текстурата" на пиле, без от това да страдат животни. "Лабораторното месо" ще бъде овкусено с типичните подравки на компанията и други съставки. 

Очаква се пилешките хапки да са в завършен вид до края на 2020 г. - което не означава, че ще се появят във всички ресторанти на международната верига.

Според тяхното проучване, производството на месо по този начин ще изисква 100 пъти по-малко земеделска земя и намалява емисиите на парникови газове 25 пъти. Поради липса на химикали при отглеждането на пилетата, храната ще е и по-полезна - на практика всички съставки са строго контролирани.

Технологията гарантира и по-стабилен приток и доставки на храна - пилешките фирми не винаги са стабилни с производството.