Работата на новата Европейска комисия започва с челен сблъсък с Великобритания. Българката Кристалина Георгиева ще представлява Брюксел в него.

Британският министър-председател Дейвид Камерън отказва да доплати 2 милиарда евро в бюджета на ЕС, за който отговаря Георгиева. На последната среща на върха на ЕС на 23 и 24 октомври Камерън войнствено заяви, че "тая няма да я бъде". Размерът на вноската и краткият срок, в който страната му трябва да я направи - до 1 декември, го изненадали и били несправедливи.

Увеличението се дължи на променена методика, по която Евростат изчислява брутния национален доход (БНД), определящ размера на вноските и на относително по-бързия му растеж в Обединеното кралство. Администрацията на Камерън е била запозната с промените, но на Европейския съвет той се показа изненадан и възмутен. В петък Съвет на финансовите министри на 28-те ще разгледа  положението по искане на Камерън.

"Председателят [Жан-Клод] Юнкер помоли заместник-преседателя Георгиева, която отговаря за това, да води разговорите", каза говорителят на Комисията Маргаритис Скинас.

Той потвърди, че Великобритания е правно задължена да внесе парите до 1 декември. “Ако плащането не бъде направено до 1 декември, има процес, в който върху дължимото се натрупва лихва”, добави той.

Камерън е под силен натиск от евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ПНОК), която иска Великобритания да напусне ЕС. ПНОК печели избиратели за сметка на неговите консерватори. 

Премиерът обеща, ако спечели парламентарните избори догодина, да свика референдум за евентуално напускане на ЕС до 2017 година. Самият той се обявява за това страната му да остане в един "реформиран ЕС". Коалиционните му партьори, либералите, обаче са готови да осуетят такъв референдум. Без тях той не може да прокара законодателството за него. 

От европейските избори, където ПНОК излезе първа с близо четвърт от гласовете, Камерън демонстрира твърда опозиционност в ЕС. Той се противопостави на избора на Жан-Клод Юнкер за шеф на новата Европейска комисия. Освен това обяви правила за ограничаване на трудовата миграция, които могат да засегнат свободата на движение в ЕС.

Според списание "Шпигел" германската канцлерка Ангела Меркел е предупредила, че ако Камерън ги въведе, тя ще се откаже от усилията си да задоволи неговите искания и да задържи страната му ЕС. Днес официален Лондон игнорира съобщението, настоявайки, че Великобритания и Германия са готови да обсъдят проблемите спокойно и конструктивно.