Украйна ще отмени специалния статут на част от Донбас, контролирана от проруските сепаратисти, предаде ТАСС.

Очаква се това да стане на заседание на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ) днес следобед.

"Отмяната обаче не означава възобновяване на военните действия от страна на украинската армия. Ръководството на Украйна остава привърженик на търсенето на мирни пътища за разрешаване на кризата", заяви Олег Воробьов, съветник на президента Петро Порошенко.

За отмяна на специалния статут на контролираните от сепаратисти райони на Донбас пръв заговори самият Порошенко. Той заяви вчера, че такова решение може да бъде взето заради проведените на 2 ноември избори в самообявилите се Донецка и Луганска народни републики. До този момент вотът е признат единствено от Русия.

Според Порошенко изборите са преминали под дулата на танкове и картечници и представляват грубо нарушение на постигнатите в Минск договорености между сепаратистите и властта в Киев.

Законът за специалния статут на част от Донбас бе разработен в рамките на мирното разрешаване на конфликта. Той предвиждаше специално управление в зоната на обявената от украинските власти антитерористична операция. Там трябваше да действат отряди на народната милиция, чиято дейност да бъде подчинена единствено на местната власт. Предвиждаше се също така провеждането на предсрочни избори за органи на местно самоуправление.