"Ако бъде допуснат фалит на КТБ, това ще излезе по-скъпо от спасяването й и носи риск от дългогодишни съдебни дела."

Това се казва в писмо до българското правителство от международни кредитори на банката, предаде Ройтерс. Авторите му призовават властите да преразгледат офертата на Оманския фонд и ЕПИК за оздравяване на трезора и обвиняват Българската народна банка (БНБ) в небрежност или умишлена измама в действията й спрямо КТБ.

"Казано просто, цената на банкрута на КТБ далеч ще надхвърли и най-високите очаквания за необходимата държавна помощ, ако тя бъде спасена", се казва в посланието. "Освен това стотици фирми ще затворят, това ще доведе до загуба на хиляди работни места и ще потопи страната в рецесия", посочват още кредиторите. Според тях решението за фалита ще преследва България години наред.

През юли група облигационери, сред които европейски и американски хедж фондове и финансови институции, формираха кредиторски комитет и наеха адвокати в България в случай, че банката бъде обявена в несъстоятелност. КТБ не успя да направи последното плащане по облигациите, деноминирани в долари. Падежът им бе през август, а номиналната стойност - 150 милиона долара.

"Предполагаемите проблеми в КТБ не са се случили за една нощ, като е трябвало няколко години, за да бъдат осъществени", се казва още в писмото. "Човек може също така да направи лесно заключение, че БНБ умишлено си е затваряла очите и умишлено е пренебрегвала своите задължения. БНБ не е впечатлила с нищо при изпълнение на основната си функция: да работи за осигуряване на стабилността и сигурността на българската банкова система. Тези, както и други претенции, ще послужат за основа на дела на вложители и кредитори за години напред."