СИМОНА РУСЕВА

Германското разузнаване БНД е предотвратило 19 кървави атентата, готвени срещу германския военен контингент в Афганистан за последните три години. В размирната страна в момента се намират 1500 немски военни. За тяхната сигурност бдят 300 германски разведчици – в Афганистан и в централата на БНД във ФРГ.

Това се посочва в доклад на президента на БНД Герхард Шиндлер, изнесен на конгрес на тайните служби, проведен в Берлин.

По обясними причини форумът е бил проведен при строга секретност.

При днешното оповестяване на доклада на Шиндлер не става въпрос за изтекла информация, а за тактически ход на БНД – германските граждани да са наясно каква отговорна работа върши разведката. И още – една тайна служба никога не е в състояние да изпълни задачите си без сътрудничество с колеги на тихия фронт.

“Международното положение може да се оприличи на гигантски пъзел и никой не разполага с всичките му елементи”, се изтъква в доклада на Шиндлер.

Като пример той посочва, че без помощта на службите в Ирак и Сирия не биха могли да се разкрият джихадистите, поели тайно от Германия, за да се влеят в редиците на терористичната организация Ислямска държава (ИД). Това се отнасяло до всички райони на кризи по света.

Без международно сътрудничество БНД не би била в състояние и в най-малка степен да изпълнява задачите си. Това не било възможно и за всяка друга западна тайна служба. Всекидневие за БНД било осъществяването на съвместни операции, както и обмен на анализи и на лични данни на заподозрени атентатори. В крайна сметка ставало въпрос за спасяване на човешки живот.

В доклада си Шиндлер посочва, че БНД си сътрудничи с 451 тайни служби от 167 държави. По-големият брой спецслужби се обяснява с факта, че редица страни разполагат с повече от една разузнавателна служба –вътрешно, външно и военно разузнаване.

Каква ще е интензивността на връзките с определа разведка, всяка година се решава на най-високо ниво. Неизменно в началото на списъка на партньорска страна от изключително стратегическо и политическо значение са САЩ. Има и чужди тайни служби, с които се работи съвместно само при определени случаи, се посочва още в доклада.

“През последните пет години БНД успешно участва при решаването на 30 случая на отвличания. При читири от тях ни се удаде да разкрием тайните места, където бяха държани заложниците”, посочва Шиндлер.

При тази си дейност разузнавачите на немската служба се концентрират върху конкретния случай, като осъществяват необходимите контакти – с партньорски служби, а ако се наложи и със самите похитители.

БНД работи на високи обороти и в Близкия изток, става ясно от доклада. Тази дейност се осъществява от 20 години и бележи успехи при преговорите между “Хизбула” и Израел, включително и при освобождаване на заложници.

Що се отнася до мисиите на БНД в Афганистан, тук не ставало въпрос единствено за добиване на стратегическа информация.

“Ние, примерно, трябва да узнаем в коя пресечна уличка се залага взрив. Тази информация ни помага да отправим предупреждение и то спасява човешки живот”, сочи пример шефът на БНД.

Той уточнява, че това става не само на базата на класически шпионаж, а и чрез подслушване на телефони и следене на комуникации по интернет. Такава информация се обменяла между тайните служби. Както БНД получавала сведения, така тя и подавала данни на партньорите си, независимо дали те са от Монголия, Йордания, Азербайджан или САЩ.