Ханс Фредерик Ленарт Ней, един от основателите на големия шведски торент сайт Pirate Bay, беше арестуван в Тайланд. Ней, известен в хакерските среди като TiAMO е бил задържан в тайландски град Нонг Кай. Компютърният спец беше обявен за издирване още през 2009 година, заради обвинение в нарушаване на авторски права на филми и музика, качени в сайта. 

36-годишният швед беше осъден от шведски съд преди пет години. Той и трима негови колеги получиха едногодишни присъди и бяха задължени да платят 3,6 милиона долара за нанесени щети. Ней избяга от Швеция, докато беше под гаранция и се укрива в различни държави. 

"Г-н Ней е бил задържан докато се е опитвал да премине от Тайланд в Лаос, където е живял от 2012 година до сега", коментираЧартчай Еймсанг, местният началник на полицията в Нонг Кай, пред репортери.

Ней е живял в Лаос повече от 3 години и е пътувал до 30 пъти до Тайланд, където има къща на курортния остров Пукет. 

Друг съосновател на Pirate Bay , Готфрид Варг, беше арестуван в Камбоджа през 2012 г. и изпратен обратно в Швеция, за да излежи присъдата си за същото престъпление - нарушаване на авторски права. Варг получи и още една присъда за хакерство. Миналата седмица той бе осъден от датски съд на три години и половина в затвора за незаконно проникване в компютрите на технологичния гигант CSC и нелегално сваляне на файлове.

Основателите на Pirate Bay се оправдават, че не предоставят данни, които нарушават авторски права, а само услугата размяна на файлове. Те смятат, че не носят отговорност за законността или незаконността на конкретния обмен. Торент сайтът е създаден през 2003 г. и има над 35 млн. потребители в цял свят.