Неблагоприятна посока в развитието на отношенията с Русия ще окажат резултатите от междинните избори в САЩ, коментира шефът на  външнополитическата комисия на Думата Алексей Пушков. Както е известно републиканците извоюваха смазваща победа над демократите и имат пълен контрол над Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

"От гледна точка на външната политика вотът в САЩ не означава много, защото дипломацията е епархия на президента и голямото влияние от резултатът ще е в посока на вътрешните работи на Щатите", обясни Пушков. "Но засилените позиции на републиканците позволяват да се предположи, че посоката на развитието на американската външна политика - по специално към Русия - ще бъде неблагоприятно" констатира той.

Според депутата Републиканската партия в миналото е имала в лицето на държавните секретари Джеймс Бейкър и Хенри Кисинджър улегнала реалистична политика. Но сега републиканците били практически завладяни от "ястреби" от типа на сенатора Джон Маккейн, смята Пушков. Затова се очаква по-агресивна политика и по-твърди мерки в международните дела, прогнозира руският депутат.

"Сред републиканците има много поддръжници на незабавното въоръжаване на Украйна и на преминаването към нова студена война в отношенията с Русия. Из републиканските среди се носят абсолютно неадекватни призиви за спиране на преговорите с Иран и унищожаването на режима в Техеран", подчертава шефът на парламентарната комисия.

В заключение Пушков заявява, че очаква и труден или почти никакъв диалог на Кремъл с републиканците.