АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

За тенис звездата на България Григор Димитров сезон 2014 приключи. Завършекът не беше много бляскав - тежка загуба от Анди Мъри в Париж, след която Димитров изгуби шансове за класиране на финалния „Мастърс” в Лондон. Турнирът, на който си дават среща осемте най-добри през сезона. Хасковлията имаше възможност да отиде в английската столица като резерва, но достойно призна:

"Щом не съм се класирал, значи не съм го заслужил, но ще опитам отново догодина."

След неуспеха в края на годината, със сигурност у много хора остана доза разочарование, тъй като надеждите и очакванията към Григор нарастваха с всеки турнир.

Една трезва оценка, подкрепена с факти, обаче показва, че 2014-а е най-силната в кариерата на Гришо до момента. Димитров най-после реализира щурма си в топ 10 на света и се задържа там общо 14 седмици. Българинът стартира годината под номер 23, а я приключи като №11 и достигна до върховото за него 8-мо място (запази го за 4 седмици) през август.

Григор Димитров получи специален плакет от ATP,
по случай влизането му в световния топ 10

Димитров постигна 50 победи и едва 18 загуби през последните 12 месеца. Спечели три титли на 3 различни настилки (в Акапулко, Букурещ и Куинс, Англия), достигна първия си четвъртфинал от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия, а след него дойде и шоуто на свещената трева на Уимбълдън. Там Димитров победи местния любимец Анди Мъри и то пред очите на принц Уилям и Кейт Мидълтън, класира се на полуфиналите, където в истинска битка и спектакъл бе победен от бъдещия шампион Новак Джокович.

След триумфа в Куинс, Григор позира с трофея и българския флаг

Отличната година донесе на Григор печалба от наградни фондове в размер на $2 559 359. Първата ни ракета зае пето място в класацията на SportsPro и "Евроспорт" за спортистите с най-голям маркетингов потенциал. След него останаха Лионел Меси, Себастиан Фетел, Юсейн Болт, Неймар и др. През сезон 2014, Димитров стана рекламно лице на компанията за производство на луксозни часовници Rolex. Контрактът е за пет години, в които българинът ще получи $2,5 милиона. Зад тенисиста ни стоят още гиганти като Nike, Wilson и т.н.

Българинът се превърна в световна модна икона

В рамките на сезона Гришо наниза 520 аса, допусна 216 двойни грешки и изигра 1728 гейма. 34 пъти му се наложи да приключи сет с тайбрек, като спечели 20 от тях. Постигна 12 победи на турнири от Големия шлем и 4 успеха срещу играчи от топ 10.

А след всички тези рекорди и постижения спокойно заяви: „Смятам, че следващият сезон ще бъде много по-добър за мен”.

И ние смятаме така, Гришо!