ПЕТЪР ТОМОВ
Наш корепосндент

ТАМПА, ФЛОРИДА – Дали президентът Барак Обама ще пуши лулата на мира в петък с политическите си врагове Митч Маконъл - лидер на републиканците в Сената, и Джон Бейнър - водач на Голямата стара партия в Конгреса?

На срещата се очаква да присъстват също шефовете на претърпелите съкрушителна загуба демократи – Хари Рийд - предводител на Партията на магарето в Сената, и Нанси Пелози - техен вожд в Камарата на представителите. Остава да се види дали държавният глава ще предложи маслинена клонка на враговете си или ще се заинати и ще продължи политиката на яростна конфронтация с Партията на слона. Ако той се вслуша в гласовете на данъкоплатците, би трябвало да потърси някакъв път на консенсус с републиканците.

Пресата предупреждава, че Барак Обама, изглежда, ще я кара по старому и ще обяви с президентски декрет амнистия за 12-те милиона незаконни имигранти в САЩ. Това би бил най-лошият коледен подарък за мнозинството, което бие тревога, че САЩ трябва да сложат ред в имиграционната си политика и да затегнат контрола на южната си граница.

Освен това, на Обама може да се наложи да изпие горчив хап веднага след големия празник – Деня на благодарността, който е на 27 ноември.  Само две седмици след тази дата федералното правителство отново ще е на колене пред командвания от републиканците Сенат, който трябва да отпусне поредния транш. Заради лишената от всякаква финансова дисциплина икономическа политика на Обама САЩ карат от няколко години без приет бюджет.  По тази причина преди края на всяко тримесечие Белият дом се нарежда на просешка опашка.

Ако Хилъри Клинтън реши да се бори за президентския пост, Обама ще трябва да играе много по-гъвкаво, за да й даде рамо в надпреварата с републиканските кандидати. След подтискащата загуба на партията на магарето, силно орязани са шансовете на бившата първа дама на САЩ, която бе държавен секретар в админстрацията на Барак Обама през първия му мандат (2009-2013 г).

Ако иска Хилъри Клинтън да го наследи в Белия дом, Обама ще трябва да бъде много по-гъвкав.

„Възниква въпросът какво мисли Хилъри Клинтън и какво очаква от нас?“, заявява анонимен съветник в Белия дом.

Представител на демократически мозъчен тръст във Вашингтон на свой ред отбелязва: „Напълно е възможно, ако Хилъри се бори, следващите две години от управлнеието на Обама да приличат на първите 2 години от нейното евентуално президентство.“

Дешифрирането на двата коментара подсказва, че прегрупирането в Демократическата партия вече започва и най-вероятно ще включи примирителни тонове, които трябва да успокоят духовете на избирателите. В интерес на истината, когато Хилъри се бореше с Обама през 2008 г за номинацията на Демократическата партия, тя бе възприета като по-добрия кандидат. Това обаче не предотврати загубата й.  Не е сигурно, че нейният политически багаж от миналото ще е от полза за бъдещето.  Освен това, тя със сигурност няма да търси сериозна подкрепа от Барак Обама, чийто беден политически рейтинг го превръща в спирачка, а не в ускорител.

На пресконференция във Вашингтон Обама пропусна да си посипе главата с пепел и да признае, че главната причина за загубата на демократите е неговата провалена политика. 

„Изборите дават на президента шанс:: да промени начина на управление или да продължи старата песен сам", писа в коментар журналистът от „Ню Йорк дейли нюз" Джеймс Уорън.

Дали президентът е готов да преживее своя катарзис, ще покаже съвсем близкото бъдеще. Пресата в САЩ се оказа много по гъвкава от него. Популярното интернет издание „Хъфингтън пост“ косвено призна, че медиите са откъснати от действителността и затова изборните им прогнози се оказаха далеч от  действителните резултати.

„Анкетите точно предсказаха, че републиканците ще вземат Сената, но в национален мащаб те се оказаха на 1 миля след големите разлики между победители и победени.  Този факт показва едно нещо. Проучванията на общественото мнение систематично са умаловажавали шансовете на републиканските кандидати в почти всички щати“, писа изданието.

Симпатиите на печатните и електронните медии в своето преобладаващо мнозинство са ориентирани към Демократическата партия. Ненапразно часове преди загубата на Партията на магарето всички телевизии, новините в "Гугъл" и "Яху" повтаряха като водеща вест пророкуването на вицепрезидента Джо Байдън, че демократите ще запазят управляващата си роля в Сената.
„Ню Йорк Таймс“ и „Си Ен Ен“ предрекоха, че шансът на републиканците за победа е 90 на сто, а „Вашингтон пост“ определи тази вероятност като 70 на сто.  Интересно е да се отбележи, че дни преди изборите двата вестника пуснаха серия критични материали по адрес на Барак Обама. Известният журналист от „Пост“ Дана Милбенк, който преди 8 години бе един от най-големите фенове на Обама, сега характеризира президента като „откъснат страничен наблюдател“.

Политическата ориентация е важно нещо в платформите на двата централни вестника, но техните мениджъри трябва да осигурят стабилен приток на рекламни пари и абонамент. И двете медийни групи през последните години преминаха през преизподняата на никономическата криза и преживяха катастрофално спадане на тиражите заради натиска на интернет и телевизията. „Ню Йорк таймс“ бе купен от мексиканския комуникационен магнат Карлос Слим, а „Вашингтон пост“ бе прибавен като перла в короната на собственика на гигантския електронен търговец „Амазон“ Джеф Безос.

Политиката е пари, но многото пари не признават никаква политика, а имат свои интереси.