Руският президент Владимир Путин бе обявен втора година поред за най-влиятелния човек в света от списание "Форбс", предаде Ройтерс.

Така той отново изпревари американския лидер Барак Обама.

"Форбс" обяснява избора си с широкия обществен отзвук от политиката на Путин през последната година.

"Година по-късно Путин анексира Крим, устрои война в Украйна и подписа договор за 70-милиарден газопровод с Китай. Нашият избор се оказа пророчески. Русия все повече прилича на енергийно богата, въоръжена с ядрени оръжия неконтролируема държава с безспорен лидер – непредсказуем, неразбираем и незаинтересуван от общественото мнение в преследването на целите си", пише списанието.

Обама успя да съхрани второто си място от миналата година. Това става на фона както на безизходицата с епидемията от ебола, с която преидентът на САЩ обяви борба, така и на успехите на Ислямска държава, заплашващи постиженията на войната в Ирак, взела над 4500 жертви сред американците. Расовите бунтове във Фъргюсън, щата Мисури, поставят под заплаха лозунга "Промяна", с който Обама дойде на власт през 2008 г. Положителни явления обаче са рекордно ниската безработица от Голямата депресия насам.

"Една дума обяснява второто му място - "предпазливост". Обама има сила, но е много предпазлив, за да я използва напълно", коментира "Форбс".

Барак Обама

Челната петица остава непроменена в сравнение с миналата година.

На третото място е китайският президент Си Цзинпин. Той заема трите най-важни поста, които го пратя върховен лидер - държавен глава, генерален секретар на компартията и председател на Централната военна комисия.

Според мнозина Си е най-силният лидер на страната си след Мао Цзедун. Той спечели симпатиите на сънародниците си с това, че позволи на медиите, които са силно контролирани от държавата, свободно да описват работното му ежедневие, като дори не му спестяват критиките.

Си Цзинпин

Четвърти в класацията е папа Франциск. Той превърна в своя мисия промяната на консервативната католическа църква. Съвсем наскоро светият отец заяви, че теорията за еволюцията и Големият взрив са истина. И добави, че Господ не е магьосник с магическа пръчка. Преди година пък той попита "Кой съм аз? та да съдя" по отношение на холосексуалистите.

Първият в историята папа йезуит и латиноамериканец (Франциск е аржентинец) проповядва състрадание към бедните и призовава за по-голяма роля на жените в света.

Папа Франциск

Пета е германската канцлерка Ангела Меркел. Тя е блезспорно най-влиятелната жена на световната сцена.

През изминалата година Меркел постигна това, като за първи път след епохата на нацизма позволи на Германия да въоръжава чужда армия - тази на кюрдите в Ирак, за да може да се съпротивлява срещу групировката Ислямска държава. Канцлерката се изправи и срещу руските заплахи към Украйна и европейските потребители на газ. Под ръководството на Меркелр Германия продължава уверено да бъде водещата икономика в ЕС въпреки кризата.

Ангела Меркел

Сред 12-те нови имена са индийският премиер Нарендра Моди, основателят на "Алибаба" и най-богат китаец Джак Ма, Абу Бакр ал-Багдади - самопровъзгласилият се халиф на Ислямска държава и други.

26 души в класацията идват от САЩ, но Азиатско-Тихоокеанският регион също е силно представен с 19 души, сред които шестима от Китай.

В класацията влизат 17 държавни глави, управляващи държави с общ брутен вътрешен продукт от 48 трилиона долара. Сред най-влиятелните хора са и 39 генерални директори и президенти, които контролират над 3,6 трилиона долара годишни приходи.

Девет жени попадат в класацията. За пърлви път обаче две от тях влизат в челната десетка. Това са Ангела Меркел и председателката на американския Федерален резерв Джанет Йелън.