Членовете на синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ в държавните „Мини Марица-изток“ поискаха спешна среща с премиера и ясни гаранции за бъдещето на енергийния комплекс. Те обявиха и готовност за протести, съобщи БНР. 

Оказва се, че миньорите били притеснени от намаления добив на въглища с 25 процента тази година заради свитото потребление на електричество, което ще донесе по-ниски приходи и ще доведе до неизпълнение на инвестиционната и ремонтната програма. 

Именно заради тези проблеми се искат и "ясни гаранции" за бъдещето на комплекса. 

"През първата седмица на септември имаме заявен браншови съвет. Ще искаме да присъства и господин Борисов. Няма да скрия това, че казват да излизаме в момента на улицата", обясни Наско Митев от КНСБ. 

В същото време неговият колега от КТ "Подкрепа" Бисер Бинев допълва, че ясното и точно бъдеще всъщност означавало гаранции за хоризонт от поне 15 години. Нещо, което не би трябвало да представлява проблем, имайки предвид заявките на правителството, че България на практика няма да се съобрази със Зелената сделка и че ще продължи да ползва въглищните си централи и след 2030 г. 

Синдикатите са изпратили писмо до Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг, в което настояват за заем от 50 милиона лева за "Мини Марица-изток" или вдигане на цената на въглищата от 77 до 86 лева за тон условно гориво. Това ще даде и нужната стабилност за тази година.