"По делата ще ги познаете", е един от най-известните цитати от Светото писаниe, въпреки че според някои той не е съвсем точен. Смисълът обаче е ясен. Не е важно какво се говори, а какво се върши.

Факт е, че преди последните избори неведнъж от средите на Реформаторския блок звучаха заклинания, че никога няма да подкрепят правителство с премиер Бойко Борисов. Факт е обаче също така, че едва ли има някой здравомислещ човек, който да не е бил наясно, че най-вероятната бъдеща коалиция е именно между ГЕРБ и Блока, като премиер почти сигурно ще е Борисов. В крайна сметка кой ще е министър-председател се решава не от една или друgа партия, а от вота на избирателите.

Реформаторите заслужават критика не толкова заради това, че сега влизат в кабинета с премиер Борисов, а за това, че по време на кампанията така и не успяха да дефинират ясно отношението си към ГЕРБ. Имаше варианти, при които можеше хем да не се изпада в заклинания, хем да не се губи собствената идентичност, но това е вече минало.

Редно е обаче да се обърне внимание и на някои други изказвания на лидери на Реформаторския блок. Ето какво каза например Радан Кънев през юли 2013 г., малко след като бе избран за лидер на ДСБ:

"Още в речта си пред последното национално събрание на ДСБ, на което бях избран за лидер, казах, че трябва да сме готови за много поред трудни коалиции. В много парламенти напред вероятно ще се налагат тежки компромиси и трудни коалиции. Нашата задача е там, където получим позиции, безпощадно да отстояваме тези реформаторски принципи и най-вече промените във вътрешната сигурност и правосъдието."

Е, оказва се, че Кънев е предвидил много точно какво ще се случи на изборите през 2014 г. В момента реформаторите влязоха в трудна коалиция с тежки компромиси. И най-тежкият комромис за десните не се нарича Бойко Борисов, а Георги Първанов.

Блокът обаче получи и позиции в сектори, които най-много се нуждаят от реформи - съдебна реформа, здравеопазване, образование. Вътрешен министър не успяха да вземат, но вероятно шефът на вътрешната комисия в парламента ще е техен. А и в крайна сметка новият МВР шеф няма да се казва Цветан Цветанов, което от гледна точка на всички, които не харесват ГЕРБ, би трябвало да е успех.

Ако избирателите на Блока са гласували за формацията само заради приказките, че Борисов няма да е премиер, то те може би са красиви, но със сигурност не са много умни. Идеята за Реформаторския блок е заложена в името му. И новото правителство е чудесна възможност той да докаже, че има политическа воля за промяна на България. Реформаторите ще срещнат големи трудности - съпротива не само от БСП и ДПС, а и от партиите, които са в управлението. Но отстояването на тежките реформи, включително с напускане на коалицията, ако се види, че е невъзможно да бъдат направени, е единственият начин Блокът да минимизира негативите, които в момента трупа.

По реформите ще ги познаем!