Като "класически западен лидер" се определи Веселин Марешки. А "Воля" - като "единствената последователна политическа партия от 1944-та насам".

Днешният му коментар за ефира на бТВ следва този от ефира на БНТ от вчера, както и пак от ефира на БНТ от сряда. Това масирано телевизионно присъствие на Марешки, който е и заместник-председател на Народното събрание, се наложи заради сменената му на няколко пъти позиция относно предложението на ГЕРБ за свикване за Велико народно събрание (ВНС) за написване на нова конституция. Лидерът не допусна, че може и да не се е изразил неправилно, а само че умишлено не е бил правилно разбран от 50% от отразяващите изявленията му медии.

Припомняме, че миналия петък, когато лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов обяви идеята за свикване на ВНС, Марешки бе сред първите реагирали - че това било губене на време и "Воля" няма да подкрепи идеята. В сряда пък, цитиран от обществената телевизия, заяви, че всъщност нямало по-добро време от сега за свикване на ВНС и напоително коментира едно от заложените предложения - за намаляване на броя на депутатите до 120 от 240 сега. Но тъй като очевидно бил останал неразбран, лидерът говори по БНТ и вчера - за да заяви, че партията му е против ВНС, няма да участва в събирането на необходимите за "входиране" на проекта в деловодството на парламента 120 подписа. Обаче ако мнозинство се събере, а и ако искали "и президентът Румен Радев, и президентът Първанов, и Корнелия Нинова, кой съм аз, че да се противопоставям". Разбирай - може да участва в събирането на гласовете на 160 народни представители, за да се вземе решение за свикване на ВНС.

Така стигаме до днес, когато Марешки непоколебимо обяви: 

"Новината от днес е, че продължаваме да сме единствената последователна политическа партия. И сме най-последователната политическа партия от 1944 г. насам."

А на последвал въпрос дали е диалогичен лидер, щом хем е против ВНС, хем ще участва в дебати и гласуване, ако мнозинството лидери искат това, заяви:

"Аз съм класически западен лидер."

Оказа се, че зам.-шефът на НС не е чел проекта за изменения в основния закон (кръстен от ГЕРБ "нов") - защото формално не е внесен с въпросните 120 подписа. Чул обаче от новините, че най-обсъждан бил броят на народните представители, и затова коментирал този въпрос. Като в същото време Марешки заяви: 

"Никога не съм вземал отношение по проекта на ГЕРБ. Не чета нито тезисите на пленумите на БСП-БКП, нито призивите на Радев за анархия. Аз имам своя прагматичен път в живота."