АБВ ще бъде четвъртият участник в новото управление и ще подкрепи програмната му декларация. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на партията и председател на парламентарната й група Ивайло Калфин след заседанието на Националния съвет. Ивайло Калфин ще бъде вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Потвърдихме нашата готовност за присъединяване към този текст. Той дава широката рамка на едно бъдещо управление. Виждаме голяма част от нашите приоритети. В декларацията има над 40 конкретни текста, предложени от нас. Те касаят конкретни политики, за които настоявахме - съдебна реформа, Избирателен кодекс, здравеопазване, образование, демографска политика, връщане на държавността. Всички тези елементи са в преамбюла. За нас това е смисълът на създаването на подобно правителство

обясни Калфин. Той изтъкна, че декларацията не може да отрази изцяло програмата на една или друга партия.

Имаме решение на НС на АБВ да подкрепим правителството, каза и президентът Георги Първанов, който е лидер на АБВ. Според него  голяма част от предизборните ангажименти и позиции на партията са защитени по един добър начин.

"Аз и колегите ми, които участвахме в преговорите от името на АБВ сме удовлетворени начина, по който бяха започнати и провеждани консултациите между политическите партии. Те бяха максимално отворени, на практика всички опции бяха на масата, всичко, което се случваше беше пред вашите очи. По никакъв начин не сме се занимавали с договорки или уточнения, които са извън знанията на медиите", заяви Калфин.