Експерти по интернет сигурност предупреждават за нов компютърен вирус, който е насочен към продуктите на Apple. Oт компанията Palo Alto Networks съобщава за вирусът WireLurker, пише Financial times.

Зловредният софтуер прониква в смартфоните iPhone, таблетите iPad и компютрите Mac, като най-много устройства са засегнати в Китай. Причината за това е китайският магазин за приложения Maiyadi, който подобно на AppStore, предлага софтуер за Apple  устройствата. 

WireLurker се е разпространил след мащабната атака срещу облачните услуги iCloud в Китай миналия месец, почти веднага след пускането в продажба на новия iPhone 6 на китайския пазар. Заразяването става след като се изтегли приложение за iPhone или iPad, и след това устройството се включи чрез USB към лаптоп Mac. 

Компанията Palo Alto Networks преупреждава, че има над 400 заразени приложения,които са свалени над 350 000 пъти. WireLurker е "вирус-крадец", веднъж попаднал в мобилната операционна система iOS или тази за десктоп устройства Mac OSx, той може да изтегли файлове, снимки, пароли и друга ценна информация. 

От Apple засега отказват да коментират случая. Миналия месец технологичният гигант обяви, че е наясно със зачестилите атаки срещу софтуерните му продукти. От компанията подчертават, че опитите за кражба на лични данни и информация от iCloud са приоритетен проблем и ще направят всичко възможно за решаването му.