Близката сътрудничка на Тръмп Келиан Конуей го напуска в края на този месец, съобщи самата тя, цитирана от световните медии.

Конуей обясни решението си с желание да обърне повече внимание на съпруга и на четирите си деца.

Тя иска да им даде "по-малко драма и повече мама".

Конуей, която е юрист и ветеран в социологическите анкети, беше в основата на успешната кампания на Тръмп през 2016 г. Тя беше първата жена в САЩ довела до успех президентска кампания и най-високопоставената жена в Белия дом. 

Съпругът ѝ, Джордж Конуей, който е остър критик на президента в неговата Републиканска партия, съобщи също, че се оттегля от политическата дейност.

Докато Келиан Конуей яростно защитаваше президента срещу враждебните медии, Джордж Конуей оглавяваше "Проекта Линкълн" - републикански комитет, който си поставя за цел да предотврати преизбирането на Тръмп. 

Келиан Конуей, каза, е оттеглянето е само нейно лично решение. Тя е сред предвидените оратори на започващия днес Национален конгрес на републиканците в Шарлот, Северна Каролина, но не се знае дали ще говори.

"Джордж и аз сме несъгласни за много неща, но сме единни за най-важното - децата", каза тя в изявлението си.

То дойде часове, след като една от дъщерите ѝ, Клаудия, написа в Туитър, че работата на нейната майка ѝ е "съсипала живота". 

 

 

"Работата на майка ми ми съсипа живота преди всичко. Покъртително е, че тя продължава да върви по този път, след като години е гледала как децата ѝ страдат. Егоистично. Всичко е за пари и слава, дами и господа", написа дъщерята в туит, който заля социалната мрежа.

Келиан Конуей беше противоречива фигура през последните четири години. Тя един от хората в Белия дом, който въведе културата на "алтернативните факти". Етичната комисия на американското правителство беше предложила тя да бъде разследвана, защото призова в интервю на живо американците да купуват дрехи по модели на дъщерята на Тръмп Иванка.

Съветничката попадна между чука и наковалнята, когато съпругът ѝ подигра Тръмп като "некомпетентен", а  президентът открито го нарече "пълен загубеняк".