Ивайло Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. Възпитаник е на Френската гимназия в столицата.  Завършва международни икономически отношения в бившия икономически институт "Карл Маркс". След това се доусъвършенства в Университета в Лофбъро, откъдето е магистър по международно банкиране. Калфин има богата и продължителна политическа кариера. Народен представител е в 37-ото и 38-ото Народно събрание. През 2000 г. е сред учредителите на политическо движение "Социалдемократи". Между 2002 и 2005 г. е секретар по икономическите въпроси на тогавашния президент Георги Първанов. След сформирането на правителството на Тройната коалиция той е "изпратен" от Първанов в кабинета като вицепремиер и външен министър. През 2009 г. след края на кабинета "Станишев" продължава кариерата си като депутат от БСП в Европарламента.

През 2011 г. Калфин е кандидат на БСП за президент. На тези избори негови съперници са бъдещите му колеги в кабинета - Меглена Кунева и Николай Ненчев от Реформаторския блок. Кунева остава трета, а Калфин губи балотажа с Росен Плевнелиев.

Ивайло Калфин е и един от учредителите на АБВ и така често слаганото му определение в БСП като"човек на Първанов" (другото е предател на лявата идея) намира съвсем реално изражение. На евровота през май 2014 г. АБВ не успява да спечели мандат и така и Калфин не става отново депутат в Страсбург. Както показва обаче богатата му политическа биография - всяко зло е за добро. За втори път в кариерата си той ще е вицепремиер, макар и този път по социалните въпроси.

Калфин владее английски, френски, руски и испански език. Женен е, има дъщеря.

За него Бойко Борисов обясни, че е с доказана експертиза в Европа, а лидерът на ЕНП Жозеф Дол даже го посъветвал  направо да привлече Калфин и го определил като богатство. Вицепремиерът от АБВ има славата на компромисен и диалогичен политик, но в коалиционния кабинет все пак ще отговаря за една от най-проблемните сфери, без да може да разчита на подкрепата на съпартийци.