Сто хиляди белгийци протестираха днес в Брюксел срещу плановете на дясноцентристкото правителство да ореже социалните им права, за да стабилизира страната финансово. Поне 20 души, половината полицаи, бяха ранени, в тежки сблъсъци между демостранти и силите на реда.

Протестиращи палиха и обръщаха автомобили и полицейски мотори и блокираха движението в столицата.

Правителството на френскоезичния либерал Шарл Мишел обеща да балансира бюджета на страната до 2018 година и да увеличи възрастта за пенсиониране на 67 години. То е първото от 26 години, което не включва социалисти.

 Белгийският публичен дефицит е точно на европейската граница от 3 на сто от БВП, докато публичният дълг е близо 106 на сто от БВП с тенденция към покачване. Безработицата тази година е 8,5 процента, а прогнозата за икономически растеж слаба - 0,6 на сто.

Страната има традиционно силни синдикати, които отстояват правото на работниците и служещите да получават автоматична индексация на заплатите съответна на инфлацията. 

"Не пипайте индекса!" и "Да работя до 67? Дума да не става!" гласяха някои от плакатите на протестиращите. Държавните железници обявиха, че са продали 80 000 билета и са пуснали 15 допълнителни влака да превозят демонстранти до столицата. Синдикатите съобщиха, че извън това са осигурили 500 автобуса. 

Разговори между ръководствата на трите главни синдикални централи и Мишел започнаха в кабинета му след обяд, без той да предложи някакви отстъпки. Синдикатите планират серия регионални стачки, започвайки от 24 ноември и национална стачка на 15 декември.