Върховният съд на окръг Лос Анджелис отхвърли молбата на режисьора Роман Полански да бъде възстановен като член на Американската филмова академия, която присъжда наградите „Оскар”, съобщава „Варайъти“.

Преди година Полански поиска от съда да реши спора му с Филмовата академия за възстановяване на членството му, отнето през 2018 г.

„Академията постъпи необективно, като злоупотреби с възможността да засекрети всичко, а и не успя да действа в съответствие със закона. Решението на Академията за изключването ми не се основава на получени сведения, а сведенията на Академията не се основават на доказателства”, гласеше част от иска на режисьора до съда.

Съдията Мари Стробел е изразила съгласие, че Академията е могла да предупреди режисьора по-рано за гласуването относно изключването му. Съдийското решение обаче признава, че филмовата академия е имала всички основания да изключи Полански. Според обосновката на съда, решението „не е резултат от произвол или каприз” и не е „злоупотреба с правото да действа по собствено усмотрение”.

Адвокатът на Полански Харланд Браун заяви, че клиентът му няма желание да оспорва решението на съда, тъй като в крайна сметка членството в Академията „не означава нищо съществено за него”.

Върховният съд в Лос Анджелис заседава в онлайн конферентен режим заради коронавирусната инфекция. Адвокатът на Полански обаче се е явил на изслушването лично и с маска за лице.

Съветът на управляващите Американската академия за киноизкуства изключи Полански на свое заседание на 1 май 2018 г. В същото заседание от състава на Академията е отстранен и комикът Бил Козби (който в момента излежава 10-годишна присъда за сексуално нападение). И за двамата основанието е „несъответствие с правилата за поведение” на организацията. Формулировката посочва, че изключването е завинаги.

Полански неведнъж е обвиняван в сексуален тормоз. Режисьорът е в списъка на издирваните от Интерпол по дело от 1977 г., когато е обвинен в блудство с тринайсетгодишната Саманта Гаймър. Тогава той сключва сделка със съда и излежава 42 дни в затвора. След това е пуснат на свобода, но го застрашават 50 години затвор. Той напуска САЩ, за да избегне делото. През септември 2009 г. Полански, който вече има френско и полско гражданство, е задържан в Цюрих по искане на властите на САЩ. Следват 10 месеца домашен арест, след което режисьорът изплаща гаранция от 4,5 млн. долара. Година по-късно властите в Швейцария отказват екстрадицията му в САЩ и го освобождават.

Роман Полански е носител на „Оскар” през 2003 г. за филма „Пианистът”. Обвиненията срещу режисьора в онзи момент не са повлияли на избора на членовете на Академията.

"Площад Славейков"