Днес е денят на свети Архангел Михаил. Той е главният архангел, пазител на Рая и главен страж на Божия закон. Самото име Михаил буквално означава "Кой е като Господ?" Архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. B народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна).

Свети Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Като началник на небесните войнства, свети Архангел Михаил е наричан също и "архистратиг" в православната традиция. На 8 ноември, наричан от православните християни Архангеловден, празнуват много хора.

Именици са: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милен, Милена, Емил, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радка, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радина, Раделина, Радостин, Радивой, Райка, Райчин, Рачо, Руси, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка.

Днес е професионален празник и на служителите в полицията, както и Ден на Западните покрайнини. Също днес професионален празник имат месарите и колбасарите.

Снимка БГНЕС, Уикипедия и архив